column cda ruimte voor starters ja tenzij

Het CDA wil ruimte voor (startende) ondernemers. En vraagt aandacht voor ondernemend noaberschap. Ik wil jullie graag meenemen in een Ommens verhaal.

Eigenaar Jan heeft zijn bedrijf nu alweer 30 jaar. Hij is onlangs 65 geworden en denkt erover na om zijn bedrijf over te dragen aan zijn zoon Anton. Anton (23 jaar) is trots op het bedrijf van zijn vader en wil het graag op een dag overnemen. Alleen hoe? Onder normale omstandigheden is het al een hele uitdaging en de huidige economische crisis maakt dit er niet makkelijker op. Maar vader Jan heeft een idee en roept Anton bij zich. Vader Jan vraagt Anton of hij klaar is om het bedrijf over te nemen. Er verschijnt direct een grote glimlach op Anton’s gezicht, maar die maakt ook weer snel plaats voor een zorgelijke blik. ‘Hoe gaan we dat financieel regelen?’ vraagt Anton. Vader glimlacht en zegt: ‘Jongen, ik weet dat er veel meer bij komt kijken, maar bij de belangrijkste kostenpost wil ik jou ondersteunen. De huur van het pand die je mij verschuldigd bent, zetten we de eerste jaren op een minimaal niveau. Hierdoor drukken we de lasten die voor een startende ondernemer zo hoog zijn.’ De glimlach bij Anton is weer helemaal terug en hij zegt: ‘ik wist niet dat je het zo voor me kon regelen’. ‘Tuurlijk’ zegt Pa Jan. ‘Het kost een paar centen, maar ’t scheelt jou aardig wat centen. Op deze manier zorg ik voor een mooie toekomst voor jou en jij voor een rustige toekomst voor mij en behouden we ook nog eens de werkgelegenheid in Ommen.’

CDA Ommen zegt: creatief en krachtig Ommen! Als CDA Ommen willen we eigen initiatieven zoals deze stimuleren en willen we meer dan dat. Jonge startende ondernemers moeten geholpen worden om hun droom waar te kunnen maken. En niet alleen jonge startende ondernemers willen we helpen hun plek te vinden in Ommen. De leegstand in ons mooie centrum moet weg, de panden moeten weer worden gevuld met winkels die bij Ommen passen.

Dat betekent dat er:

– ruimte moet komen voor creatieve oplossingen

– flexibeler moet worden omgegaan met bestemmingsplannen

– een snellere digitale aanvraagroute moet zijn

– een vast contactpersoon moet komen voor de startende ondernemer (en meer dan we nu doen met een startersloket of ondernemersloket).

Maar bovenal betekent het dat het uitgangspunt is ‘Ja, tenzij! ’ En wanneer de starters zich dan gevestigd hebben in ons mooie Ommen, dan dagen we hen uit. Wie wordt de Ommense Starter van het jaar? Een helpende hand begint bij oog hebben voor startende ondernemers. Een jaarlijks evenement Ommense Starter van het jaar vinden wij dan ook niet meer dan normaal.

Wij zijn CDA Ommen!

Annelies Bakelaar, lijsttrekker

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.