bezorgers verliezen baan door wetswijziging

Door een wetsvoorstel van Minister Asscher staan de banen van 25.000 folderbezorgers van 18 jaar en ouder op de tocht, omdat ze te duurt worden als het voorstel doorgang vindt. Dat zeggen de gezamenlijke bedrijven voor het bezorgen van folders en huis-aan-huisbladen.

Voor de bezorgers betekent de wetswijziging concreet dat zij het per leeftijd vastgelegde minimumloon per uur betaald zullen krijgen, nu krijgen alle bezorgers ongeacht de leeftijd hetzelfde betaald per bezorgwijk. Hoewel het voorstel sympathiek lijkt, heeft dit voor deze branche en haar werknemers vooral negatieve effecten. Het voorstel wordt op 18 februari behandeld in de Eerste Kamer. De branche pleit voor een uitzondering voor bijverdiensten van minder dan 5 uur per week.

De folderaars maken zich grote zorgen over hun eigen voortbestaan en de gevolgen voor de bezorgers. De beloning voor het bezorgen van huis-aan-huisbladen en folders is nu leeftijdsonafhankelijk en vastgesteld op basis van de krappe marges in de sector. Met de toepassing van de wet minimumloon wordt een groot deel van de bezorgers duurder en een bezorger van 23 jaar of ouder zelfs 3 keer duurder. Dit zou de gezamenlijke bezorgbedrijven op jaarbasis 20 euro miljoen meer gaan kosten, een stijging van 30% ten opzichte van de huidige loonkosten. Omdat bezorgbedrijven deze kosten niet aan hun klanten kunnen doorbelasten – de detailhandel verkeert immers in zwaar weer – zullen de oudere bezorgers worden vervangen door jongeren.

Bedrijven die onvoldoende jonge bezorgers kunnen aantrekken zullen het hoofd niet lang boven water kunnen houden. Voor oudere bezorgers is de wijziging wrang, zij bezorgen vooral voor hun plezier en gebruiken het voor kleine extraatjes (zoals cadeautjes voor de kleinkinderen). Ook de jongere bezorgers (13-15 jaar) gaan er op achteruit, omdat zij nu meer verdienen dan het minimumloon voor hun leeftijd.

De minister beargumenteert het wijzigings-voorstel vanuit een breder kader om de positie van flexwerkers te beschermen. Voor deze bezorgers is dit echter niet aan de orde: het bezorgen van folders neemt slechts een aantal uur per week in beslag (gemiddeld 1 bezorgwijk, ongeveer 2 uur per wijk). Het is overigens niet alleen de folderbranche, die zijn kanttekeningen bij deze wetswijziging heeft gezet. Ook de Raad van State heeft het kabinet ontraden om deze wetswijziging in te voeren omdat volstrekt onduidelijk is welk probleem met deze wijziging daadwerkelijk wordt opgelost.

Volgens de bezorgbedrijven is dit aspect tijdens de behandeling in de Tweede Kamer onvoldoende door de minister gemotiveerd en toegelicht en hoopt dat dit in de behandeling in de Eerste Kamer zal worden geadresseerd. Zij pleiten voor een uitzondering voor bijverdiensten onder een bepaald aantal uren per week.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.