arnos avontuur openbaar bestuur

Het is zaterdagochtend. Fractieleider Sybrand Buma maakt het CDA-standpunt over de open verkiezing van burgemeesters bekend. ’s Middags ontmoet ik toevallig zo’n benoemd exemplaar. Hij begrijpt de beweging wel maar wil er nog niet echt aan. We wisselen onze standpunten uit en komen beiden tot nader inzicht.

We prijzen ons gelukkig met veel invloed op wie ons regeren. Als democraten hechten we allebei toch veel belang aan een echte vertegenwoordigingsdemocratie. Daarbij hoort de gemeenteraad wat ons betreft lokaal het hoogste orgaan te blijven.

Dit betekent nog niet dat we moeten vasthouden aan de schimmige benoeming van burgemeesters. Veel beter zou het zijn om de burgemeester, net als nu de wethouders, door de raad te laten kiezen. Zo versterken we de lokale democratie en de openbaarheid van bestuur.

We concluderen ook dat een democratisch gekozen lokale leider zeker niet moet samenvallen met zijn kiezers, maar voorop zou moeten lopen. Hij moet de moed hebben en de ruimte opeisen om anders te denken. Het lef om zo nu en dan zelfs tegen de publieke opinie in te gaan. Tenslotte heeft kiezer noch gekozene de wijsheid in pacht. Zo’n politieke professional heeft een bijzondere rol en opdracht. Hij moet inspirerende verhalen vertellen en vergezichten bieden die (ver)leiden tot een beter inzicht in het algemeen belang.

Bijna alle politici voeren voorkeurscampagnes. En kiezers brengen vaker een voorkeurstem uit. Dit bewijst dat we elementen van de directe democratie met gemak kunnen inpassen in ons bestaande vertegenwoordigende stelsel.

Bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester zoekt de raad nu een kandidaat uit na een langdurige en zorgvuldige sollicitatieprocedure. Er blijft één kandidaat over, die wordt via de commissaris van de Koning en de regering voorgedragen voor de Kroonbenoeming. Die laatste stappen zijn volstrekt overbodig.

Open verkiezingen verleent een leider bovendien een steviger mandaat. Zo krijgen we vast meer mensen met lef, doorzettingsmacht en charisma aan het roer. Open verkiezingen van raad, wethouders en burgemeester, dat is openbaar bestuur.

Arno van Dijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.