Home / archiefcentraal / wereldprimeur levend dorp in dalfsen

wereldprimeur levend dorp in dalfsen

’s Werelds eerste levende dorp, bestaand uit levende bomen in een eetbaar landschap. Die primeur is voor Dalfsen. “Wij hebben een visie van een natuurlijkere manier van leven, met evenwicht tussen mens en natuur en bovenal een nieuwe bouwmethode die bijdraagt aan herbebossing van ons landschap. Natuur wordt hiermee weer een integraal deel van onze leefomgeving”, schrijft initiatienemer Bob Radstake op de website www.hetlevendedorp.nl

Met het project willen de initiatiefnemers bijdragen aan de reductie van CO2 in de atmosfeer. “Dus door levend bouwen op grote schaal toe te passen kunnen we de aarde aanzienlijk vergroenen. We willen de wereld dan ook inspireren om levend bouwen als aanvulling op huidige bouwtechnieken toe te gaan passen.”

Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt er een levend dorp gesticht waarin alle constructies van levende bomen zijn gebouwd, die als voorbeeld en inspiratie dient voor soortgelijke projecten. Binnen enkele jaren wil de club een leefbaar dorp creëren, waar de principes van het levend bouwen gedemonstreerd kunnen worden. “Het dorp krijgt verschillende openbare voorzieningen zoals een eethuis en Bed & Breakfast en zal opengesteld worden voor bezoekers.”

Levend bouwen

“Door levend bouwen te combineren met moderne bouwtechnieken slagen we erin functionele objecten te bouwen”, laten de initiatiefnemers weten op de website. “In het levende dorp wordt alles, dus ook de huizen, gebouwd van levende bomen. Naast het vormen van een nieuwe duurzame leefomgeving, wordt er dus ook natuur gecreëerd. Het Levende Dorp dient als voorbeeld en inspiratie voor een ieder die de verandering aandurft naar een nieuwe manier van samenleven en daarbij het ‘levend bouwen’ wereldwijd op de kaart zetten.”

Met de ontwerptechniek van de permacultuur wordt een eetbaar landschap gecreëerd, waardoor er een duurzaam ecosysteem ontstaat. “Onze directe leefomgeving wordt weer natuurlijk, zelfvoorzienend en onderling verbonden.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.