vechtdal hoeve groenste onderneming

Met het uitreiken van de Groene Twinkeling laten de groene organisaties zien dat biodiversiteit en ondernemerschap goed samen gaan en stimuleren zij bedrijven zich sterk te maken voor natuur en landschap.

Naast de Vechtdal Hoeve waren Landbouwbedrijf Aarnink uit Agelo en Bed & Breakfast Erfgoed Bossem uit Ootmarsum genomineerd. Natuurfotograaf Han Bouwmeester ontving de aanmoedigingsprijs voor het realiseren van verschillende fotohutten in natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel.

Vechtdal Hoeve

“We zijn heel blij met de mooie waardering die we op deze manier krijgen voor ons werk,” zegt Simone Jansen van de Vechtdal Hoeve. “En het is mooi voor het Vechtdal,” aldus Ilona Lagas, wethouder van Ommen. “We zijn met allerlei partijen druk het Vechtdal op de kaart te zetten. De Groene Twinkeling is een bevestiging dat we goed bezig zijn.”

De Vechtdal Hoeve wint de Groene Twinkeling vanwege de zichtbare en concrete bijdrage die het bedrijf van René en Simone Jansen levert aan de biodiversiteit in Overijssel. Zij doen dit door op een natuurlijke wijze oer-Hollandse Brandrode runderen te houden in de graslanden van de Vecht. De kuddebeweiding die jaarrond plaatsvindt op zo groot mogelijke percelen bevordert de zeer afwisselende plantengroei in het gebied. Maar de jury was ook erg gecharmeerd van de enthousiaste en inspirerende manier waarop de Vechtdal Hoeve mensen betrekt bij de beleving van natuur, landschap en biodiversiteit. “Het is bij ons begonnen met de Koesafari,” zegt Simone. “Wandelen tussen de kudde en zien wat de rangorde is en ondertussen genieten van een prachtige, natuurlijke omgeving. Dat is optimaal genieten.”

Betrekken en inspireren

Betrekken en inspireren was dit jaar een belangrijk aandachtspunt van de jury, gevormd door de directeuren van de vier groene Overijsselse organisaties. Er werd niet alleen gelet op de bijdrage die bedrijven leveren aan de biodiversiteit, maar ook op de mate en manier waarop zij hierover communiceren. “Biodiversiteit is van levensbelang voor mensen,” aldus Jos Bisschops, interim regiodirecteur van Natuurmonumenten. “Voor de voedselproductie en als leverancier van grondstoffen voor medicijnen. Maar ook voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. We kunnen gewoon niet zonder en hoe meer mensen dat beseffen, hoe beter. Goede voorbeelden, zoals de Vechtdal Hoeve, inspireren bedrijven en burgers om zich op hun eigen manier in te zetten voor het behoud van die waardevolle verscheidenheid van planten en dieren.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.