terminale thuiszorg helpt op laatste dagen

Niets in het leven is zeker, maar één ding staat vast. Vroeg of laat komen we allemaal een keer te overlijden. Veel mensen doen dat het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving. De Stichting TerminaleThuiszorg Ommen (STTO) staat stervenden en hun naasten bij in deze laatste dagen, zodat ze op een ontspannen manier afscheid kunnen nemen van het leven.

Het is alweer bijna 25 jaar geleden dat de STTO Ommen werd opgericht. Inmiddels telt de stichting twaalf vrijwilligers die samen jaarlijks zo’n veertig gezinnen bijstaan in de laatste dagen voor een overlijden. In tegenstelling tot reguliere thuiszorgorganisaties vervullen de vrijwilligers geen verplegende taken, maar waken ’s nachts bij de stervende, zodat hun naasten even kunnen slapen en daardoor de volgende dag weer uitgerust aan het bed van de zieke kunnen doorbrengen.

Het is dankbaar werk, vindt vrijwilligster Mieke Steen. “Ik ben ermee begonnen na een sterfgeval in onze familie waarbij ik heb ervaren hoe bijzonder het is als je je dierbare tot het laatst toe thuis kunt verzorgen”, vertelt ze. “Dat het vrijwilligerswerk was sprak me ook aan, want onze kinderen waren toen nog klein. Natuurlijk heb je als vrijwilliger ook een verplichting, maar het is net wat vrijblijvender dan een betaalde baan.”

Diploma’s

Mieke is gediplomeerd verpleegkundige, maar dat is niet bij alle vrijwilligers het geval. En dat hoeft volgens coördinator Henny Veraart ook niet. Want de Stichting TerminaleThuiszorg is een extra dienst ter ondersteuning van de verpleging en verzorging die wordt gedaan door thuiszorgorganisaties. “Natuurlijk komt het weleens voor dat je iemand ’s nachts moet helpen met naar het toilet gaan of drinken geven, maar dat zijn ‘normale’ dingen die je ook voor je eigen gezinsleden zou doen”, zegt Henny. “Daar hoef je geen verpleegkundige voor te zijn.”

Hoewel er geen diploma’s worden gevraagd, krijgen de vrijwilligers wel een opleiding via de landelijke stichting in Bunnik, waaronder de STTO valt. Daar leren zij naast praktische handelingen om te gaan met emoties van de stervende en zijn familieleden en die van zichzelf. Toch is het bij de STTO volgens vrijwilligster Gré ten Hove zeker geen tranendal. “Wanneer wij in beeld komen, zijn de mensen echt in hun laatste fase. Natuurlijk worden er wel serieuze gesprekken gevoerd, maar dat is vaak nog meer met de familieleden. De patiënt zelf is meestal in berusting en klaar voor het einde.”

De STTO krijgt haar cliënten via de huisarts en via de thuiszorgorganisaties Carinova of Buurtzorg en andere hulporganisaties. De vrijwilligers draaien dan in kleine teams nachtdiensten en zijn na afloop daarvan enkele weken ‘vrij’. “Onze dienst is helemaal gratis”, vertelt Henny. “Wel krijgen we per inzet subsidie van de overheid. Naast vrijwilligerscursussen organiseert het landelijk steunpunt Bunnik regelmatig regio-avonden en inspiratiedagen. Deze worden goed bezocht, want we vinden het altijd prettig om collega’s uit andere regio’s te ontmoeten en van hen te leren.”

Meer informatie

Zorg nodig of vrijwilliger worden? Mail: s.term.thuiszorgommen@kpnmail.nl of neem contact op de coördinatoren Mieke Kalkhuis (06-51464461) of Henny Veraart (06-51939573).

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.