spijkerschrift overtollige puntbak

Dat ‘binnenkort’ is een breed begrip. Ik hoor zijn beklag al een tijdje, wellicht is zijn besluit inmiddels al in jaren te tellen. En dat alleen maar omdat ik lang geleden de prullenbak de keuken uit geschopt heb, tot buiten in het schuurtje, waar nu het kippenvoer in opgeslagen staat.

De reden van het prullenbakontslag was omdat dat onding zijn doel voorbij schoot. Eerst stond het in de keuken waar – vooral in de zomer – zijn geur boven het koken verreikte. Toen de bak werd gedegradeerd tot in de bijkeuken, kreeg het een extra functie als stapelplank. Met name oud papier kwam daarop terecht. En daarbij werd het een sport om het afval zo in die bak te proppen dat de inhoud in twee á drie zakken te meten was. Waarbij het de kunst was om de papierstapel niet te laten omvallen. Manlief had toen het idee geopperd om op de deksel een punt te timmeren. Ooit.

In mijn hoofd was ik een scorelijst aan het bijhouden. Want hoe hoger de stapel, des te beter de tegendruk. Daar bij wie het misging was het bokkie. En ik zag mezelf niet langer als degene die de zak ging verwisselen. Zoals meestal en altijd. Met Jenga kon ik het ook nooit winnen. Ik maakte korte metten: eruit met die vuilnisopvang. Met die Jenga verging net zo.

En nu met het scheiden van het afval vind ik de grote afvalbak overbodig, want daar gaat steeds minder in. Boodschappen doen in plastic gaat zó makkelijk tegenwoordig, je hebt die grijze haast niet meer nodig. Dus staat op de oude plek in de bijkeuken de grote plastieken broer en naast hem staat nu een klein groen containertje waar het grijze afval ingaat. Dat levert zo nu en dan verwarring op wanneer de kinderen een poging wagen om het afval te scheiden.

Kind: “Waar moet dit heen?” Moeder: “In de groene container.” Klonk. Moeder: “Waar laat je het nu?” Kind: “In de groene container.” Stilte. Moeder: “Maar die staat buiten.” Stilte. Kind: “En hoe noem je die groene dan?” Zucht. Moeder: “Dat ís de grijze.” Kind: “Krijg er een punthoofd van.”

Mocht de wens van Manlief – ergens in de toekomst – uitkomen, dan krijgen we waarschijnlijk een met chroom bewerkte afvalemmer uitgevoerd met sensor en druktoetsen. En al wat er nog meer aan extra’s te verkrijgen is. Het nieuwste van het nieuwste in zijn aller-modernste versie. De Mercedes onder de prullenbakken. Groot en pontificaal. Maar zolang het bij plannen blijft en hij geen actie onderneemt, maak ik daar helemaal geen punt van.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.