Home / archiefcentraal / spijkerschrift beschamend ouderschap

spijkerschrift beschamend ouderschap

“Nee, ik zei vuurwerkzegels,” herhaalt ze. Gelukkig dat ik niet een van mijn kinderen bij me heb, want die hadden zich doodgeschaamd met een moeder zoals ik.

Regelmatig shockeer ik mijn kinderen door mijn openheid op het gebied seksualiteit. Ik mag daar af en toe graag grapjes over maken. Manlief heeft daar ook een talent voor. Meest geschikte moment is vaak tijdens heten. De krokut en frikandelul smaakten op dat moment minder bij de kinderen, hoewel zij zelf de woordspeling maakten. En bij de gedachte dat zij het eindproduct zijn van een echtelijke uitspatting zie ik de gezichten verkrampen. Dat komt natuurlijk wel erg dichtbij. “Mam, dat willen wij echt niet weten hoor. Dat is vies.”

Ik ben van mening dat praten over seksualiteit niet geheimzinnig over gedaan hoeft worden. Er zijn grenzen, ze hoeven niet expliciet alles te weten. Toen ik destijds de vraag kreeg van mijn kleutertje of ik persoonlijk even wilde laten zien waar de kindertjes vandaan komen, ging mij dat echt te ver. De bieb bracht uitkomst. Tijd voor voorlichting op leeftijdsniveau. Met leeftijdsgebonden plaatjes en uitleg. Beter in huiselijke kring dan ermee overvallen worden bij de afdeling vleeswaren in de supermarkt, was mijn devies.

Met het opgroeien zie ik hoe verschillend mijn kinderen omgaan met alle lichamelijke veranderingen. Bij de een gaat tijdens het ochtendritueel alle deuren op slot en de ander gaat er veel ontspannender mee om. En weer eentje kan niet wachten totdat er wat gaat veranderen.

En op mijn vraag wat allemaal bekend is over voorbehoedsmiddelen zie ik een geïrriteerde uitdrukking op het pubergezicht met een frons die me vertelt waar ik in hemelsnaam het lef vandaan haal om ook maar enigszins iets in die richting te denken. “Mam, daar wil ik nog niet eens aan denken, wat denk jij wel niet????” Pfff.. wat een pervert ben ik toch. Ik ben weliswaar een gewenst moetje van destijds, daarom lijkt me wel verstandig om de jeugd van tegenwoordig hiervan alvast tijdig de mogelijkheden voor te leggen om dit te voorkomen.

Oma worden is niet iets waarvoor je gevraagd wordt, en een zwangerschap plan je meestal niet, dat overkomt je. Soms niet echt gewenst. Maar daar hoefde ik me niet langer druk om te maken want de verkering is inmiddels uit. Dat had de telefoonrekening me inmiddels vertelt, dat terzijde.

Hoe het ook zij, of het nu over condooms, de pil of intimiteitvragen gaat, je kunt er beter mee – dan om verlegen zijn. Ouders zijn daarentegen altijd beschamend, door de ogen van een puber.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.