Home / archiefcentraal / sg klaar voor bevolkingsonderzoek darmkanker

sg klaar voor bevolkingsonderzoek darmkanker

Het team is geschoold, de diagnostiekruimte uitgebreid, de apparatuur aangeschaft en de protocollen op orde gebracht. De laatste audit afgelopen week leverde de Saxenburgh Groep een definitieve ‘go’ op. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, onderdeel van de Saxenburgh Groep, voldoet aan alle gestelde eisen en is klaar voor het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar van start gaat. Mensen uit de regio kunnen voor nader onderzoek ook terecht in hun vertrouwde ziekenhuis in Hardenberg.

De Saxenburgh Groep hecht veel waarde aan preventieve gezondheidszorg. Reden om het Röpcke-Zweers Ziekenhuis aan te melden als deelnemer aan het bevolkingsonderzoek. “We hebben onze zorg voor coloscopiepatiënten (dikke darm-) goed op orde en verdienen een pluim”, stelt projectleider Willem Maathuis van de Saxenburgh Groep met trots. “Wij hebben zeer betrokken medewerkers volgens het auditteam, die erg hard hebben gewerkt om een Endoscopiecentrum (waar inwendig onderzoek kan plaatsvinden met behulp van een slangetje, ingebracht via mond of anus) neer te zetten dat aan alle kwaliteitseisen voldoet.”

Wachtlijst verkort

Zo heeft het ziekenhuis een tweede scopiekamer ingericht en de bestaande verbouwd. Door de extra capaciteit zal de wachtlijst voor coloscopie verkorten. Ook het verpleegkundig spreekuur, waarbij de endoscopieverpleegkundige de intake overneemt van de arts, bevordert het terugdringen van de wachtlijst. In principe krijgt iemand nu binnen vijftien werkdagen een coloscopie.

Ook de scholing van de MDL-artsen (Maag, Darm, Lever-) èn alle leden van het endoscopieteam is een extra kwaliteitsimpuls. “Niet alleen voor de mensen die via het bevolkingsonderzoek binnenkomen, maar voor al onze patiënten,” zegt MDL-arts Karsten Thürnau. “Alle deelnemende endoscopiecentra hebben hetzelfde kwaliteitsniveau. Het maakt niet uit of je een kleiner of groter ziekenhuis bent.” Nieuwe apparatuur, zoals droogkasten, wasmachines, software om beelden vast te leggen en CO²-apparatuur, bevordert eveneens de kwaliteit. “We kunnen nu scopieën doen met CO². Hierdoor hebben patiënten na het onderzoek veel minder last van buikklachten, omdat er geen lucht in de buik geblazen wordt”, aldus Thürnau.

Huisarts Matthijs ter Steege uit Hardenberg is blij met deelname van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis aan het bevolkingsonderzoek. “Het is belangrijk dat juist ook preventieve zorg dichtbij huis kan plaatsvinden. Het verlaagt mogelijk de drempel om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Bovendien is het goed dat voor een eventuele vervolgbehandeling men niet naar elders hoeft. Voor mij als huisarts is het fijn dat de lijnen met het ziekenhuis kort zijn, wat ook verhoging van de kwaliteit van zorg bevordert”.

Vanaf 24 januari krijgen de eerste mensen uitnodigingspakketten van het screeningscentrum. Geleidelijk aan ontvangen alle mensen in Nederland in de leeftijd tussen de 55 en 75 jaar een oproep om hun ontlasting te laten onderzoeken op sporen van bloed; één van de belangrijkste symptomen van dikke darmkanker. De verwachting is, dat het aantal extra coloscopieën zal toenemen naarmate ook het bevolkingsonderzoek vordert. Voor het Röpcke-Zweers Ziekenhuis wordt uitgegaan van 350 extra onderzoeken in 2014, tot 550 extra in 2018. Het ziekenhuis is er klaar voor. De patiënten zullen een goed voorbereide en gemotiveerde organisatie aantreffen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.