Home / archiefcentraal / politiek van hier christenunie ommen

politiek van hier christenunie ommen

De verkiezingsprogramma’s van de partijen in Ommen zijn klaar. De tijd is gekomen om die te vergelijken. Wat wil de politiek nu eigenlijk met de toekomst van Ommen? Laten we eerlijk zijn, de meeste zaken lopen gewoon door. Het centrum wordt ‘gewoon’ verder ingericht, de werkzaamheden aan de Vecht gaan “gewoon” door, de ontwikkeling van de Haven en Ommen Oost gaat ‘gewoon’ door.

Ook al wil een enkele partij de kiezer anders doen geloven, de verschillen in concrete zaken zijn niet erg groot. Tegelijk is dat ook één van de positieve kanten van de laatste politieke jaren; het gemeenschappelijke politieke draagvlak is groter geworden. Dat biedt perspectief voor de periode na 19 maart. Want met alle gepresenteerde verschillen, zal ná de gemeenteraadsverkiezing het coalitie overleg starten. En over één ding zullen partijen het in ieder geval eens zijn met elkaar. Er moet heel wat energie worden gestoken in de nieuwe taken en (financiële) verantwoordelijkheden die de gemeente vanaf 2015 op haar bordje krijgt.

Hoe je het wendt of keert, dat betekent nog verdergaande keuzes in wat we wel en wat we niet meer doen. Je mag dat bezuinigen noemen; wij noemen dat liever met elkaar andere keuzes maken. En die keuzes gaan altijd ten koste van bestaande mogelijkheden. Altijd moeten anderen dan wat inleveren. Het gaat dan om de manier waarop. De ChristenUnie vindt dat solidariteit boven armoede gaat en welzijn boven welvaart. Iedereen moet kunnen meedoen. Zwakkeren moeten worden ontzien en de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De gemeente is gehouden om een vangnet te bieden voor hen die het zelf niet redden. Elk mens is door God geschapen en te kostbaar om aan zijn lot te worden overgelaten.

Bij een gezonde samenleving gaat het niet alleen om gezonde mensen. Het gaat er ook om dat de samenleving – wij allen dus – “gezond” functioneert. Daar hoort ook onderwijs bij. Met de uitdrukking “jong geleerd, oud gedaan” in het achterhoofd, worden we bepaald bij onze verantwoordelijkheid voor goede onderwijsvoorzieningen in Ommen. Er valt veel aan scholen te kiezen in Ommen. Als samenleving hebben we daar ook belang bij. Dan moet ook gezorgd worden voor goede gebouwen. Daarbij kan het verstandig zijn om niet zo voor de hand liggende keuzes te maken. En als er aan een Kindplein wordt gedacht, dan moet de identiteit van de deelnemende scholen voldoende zijn gewaarborgd en moet de omvang van dat schoolgebouwencomplex passen bij de vestigingsplaats Ommen.

Een gezonde samenleving heeft ook wat over voor cultuur, sport en recreatie. Juist deze onderwerpen staan in een tijd van krimpende budgetten onder druk. Een herbezinning op bestaande regelingen is altijd op zijn plaats, maar laten we er voor oppassen dat deze onderwerpen een sluitpost op onze rekening worden. Om maar een voorbeeld te noemen: het Nationaal Tinnen Figuren Museum is een lokaal cultureel erfgoed dat de sympathie geniet van velen binnen en buiten Ommen. Vanuit publicitair oogpunt is het nog een Ommer aandachtstrekker ook.

Een gezonde samenleving gebruikt haar verstand, maar daar blijft het niet bij. Gebruik ook je hart. Franciscus van Assisi schreef al in een zegenbede

Moge God ons zegenen met ongemak bij gemakkelijke

antwoorden, halve waarheden en oppervlakkige

verhoudingen, zodat we diep vanuit ons hart mogen leven.

Frans C.Th. van der Mooren

Fractievoorzitter ChristenUnie Ommen

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.