politiek van hier cda dalfsen

Zorgen om contact

Voor de goede orde, aan de bezochte cliënten was vooraf toestemming gevraagd. Natuurlijk weet ik dat het goed en dankbaar werk is, net als iedereen. Maar na een ochtend meelopen, heb ik het ook kunnen voelen.

Vanaf 7 uur (!) wordt door de cliënten al uitgekeken naar verpleegster Nelly of een van haar collega’s. Na een hartelijk welkom, worden de nodige handelingen snel en efficiënt uitgevoerd. Ondertussen wordt de cliënt geobserveerd en gecontroleerd. Allemaal erg professioneel.

Bijzonder was wel te zien hoe hartelijk de cliënten werden bejegend en hoe erg dat werd gewaardeerd. Meer nog dan de medische handelingen. Zonder uitzondering kregen we dan ook te horen: “ze (de politiek) nemen me mijn zuster toch niet af, hè?”.

Dat zette me wel aan het denken. De behoefte aan menselijk contact was nog sterker dan de behoefte aan medische hulp. Hoewel die ook echt nodig is, zonder twijfel. Verbinding met de buitenwereld door de thuiszorg, meestal als enige contact per dag. Zeker als internet en email niet tot de mogelijkheden behoort. Hoewel dat extra is en geen vervanging.

Recent besloot de provincie geld beschikbaar te stellen voor breedband. Belangrijk voor de economie en leefbaarheid van het platteland, maar ook voor de kernen. Internet, email, televisie en andere digitale verbindingen worden steeds belangrijker. Ook voor zorg op afstand. Zodat mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Ik ben blij met het besluit van de provincie.

Als CDA vinden we dat de gemeente niet kan achterblijven en zullen het college dan ook oproepen hun duit in het zakje te doen. Bijvoorbeeld door geen leges (belasting) voor het graven in openbare grond in rekening te brengen. Er is al wel wat gedaan, zoals het aanstellen van een coördinator om initiatieven te bundelen. Maar het draait toch weer om geld. En om deelnemers. Want hoe meer deelnemers, hoe goedkoper per aansluiting. Wat zou het toch jammer zijn als we als gemeenschap deze unieke kans laten lopen.

Want zo lang mogelijk thuis wonen in je eigen omgeving – al dan niet met hulp van anderen – èn contact – persoonlijk of digitaal – met de mensen om je heen; wie wil dat niet? Ik gun iedereen goede (thuis)zorg, maar vind het net zo belangrijk dat mensen daar niet afhankelijk van zijn om aan de samenleving te kunnen blijven meedoen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.