Home / archiefcentraal / oproep tot beeldend protest rechterensedijk

oproep tot beeldend protest rechterensedijk

Volgens Boiten heeft de bomenrij “een zeldzaam poëtische schoonheid”. De Dalfsenaar wil met beeldend protest proberen om de kap te voorkomen.

Hij noemt het besluit van de gemeenteraad “een stemming met een vernietigende uitslag.” Hij schrijft in een brief aan de gemeenteraad: “Tot mijn grote ontzetting hebt u in de raadsvergadering besloten om een van de mooiste lanen van Nederland te verwoesten. De Rechterensedijk zal nooit meer worden wat ze nu is: een slingerende weg die aan weerszijden is vervat in een prachtige rij oude eiken. Een gemeentelijk monument wat mij betreft. Een weg waarlangs bomen al vele decennia de dienst uitmaken. Bomen die respect afdwingen en nederig maken. Bomen ook, die geborgenheid bieden met hun licht overhellende stammen en hun kruinen die elkaar van beide kanten raken. U hebt het niet kunnen laten om in te grijpen in een landschap waar u gewoon van af had moeten blijven.”

Boiten vervolgt: “Ik kan werkelijk niet begrijpen dat daar nu een einde aan lijkt te komen. De verkeersveiligheid en de doorstroming zouden in het geding zijn. Hoezo? De Rechterensedijk verdient een rustige doortocht in plaats van geleiderails, waarschuwingslichten en nu ook nog een wegverbreding die massale bomenkap noodzakelijk maakt. Nee, als ik het voor het zeggen had was de weg van het station tot aan kasteel Rechteren een dertigkilometerzone geworden. Er bestaat vast een regel dat dat alleen binnen de bebouwde kom mag, maar regels winnen wat mij betreft aan kracht als er ruimte is voor uitzonderingen.”

Protest

Wat Boiten van Dalfsen hoopt? “Ik roep hierbij iedereen op om de Dalfser bescheidenheid te laten varen en samen met mij een beeldend protest te ontketenen. Ik wil met zoveel mogelijk mensen laten zien hoe mooi onze Rechterensedijk is. Nog wel. Met foto’s, schilderijen, muziek en gedichten. Hoe mooier hoe beter. Beelden zeggen meer dan woorden.”

Boiten stuurde zijn brief vlak voor kerst naar de Dalfser fractievoorzitters, diverse media en vrienden en bekenden. Het zorgde in korte voor veel positieve reacties. “Reacties variëren van steun voor het initiatief en de bereidheid tot actieve hulp, tot toezeggingen om daadwerkelijk via foto, aquarel of anderszins bij te dragen aan het protest. Ontroerende reacties ook, van hoogbejaarde mensen die vertellen over hun herinneringen aan de Rechterensedijk.”

Het raadsbesluit van 16 december is inmiddels een gespreksthema onder inwoners van Dalfsen en daar buiten. “En terecht. Maar er is meer nodig om van dat gespreksthema een protest te maken dat gehoord en gezien wordt! Samen met De Vrienden van Dalfsen zijn we aan het kijken hoe we de tegenstem kunnen versterken door verschillende initiatieven aan elkaar te knopen. Natuurlijk met de bedoeling om zo snel mogelijk bij zoveel mogelijk mensen aandacht te vragen, maar ook om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart de Rechterensedijk als hèt thema op de verkiezingsagenda te krijgen.”

Oproep

Sinds een aantal weken is er ook een Facebookpagina in de lucht: ‘Zeg NEE tegen de kap aan de Rechterensedijk.’ “Dit initiatief verdient je ‘like’! Mijn oproep krijgt natuurlijk een vervolg. Ik zal in eerste instantie via de media mensen blijven oproepen om met beelden hun proteststem te laten horen. Vooralsnog kan dat via mijn e-mailadres garcondix@kpnmail.nl. De reacties tot nu toe vragen eigenlijk om een boek over de Rechterensedijk. Een boek waarin foto’s, schilderijen, aquarellen, poëzie en verhalen worden opgetekend. Verder denk ik op dit moment aan een expositie, bij voorkeur langs de dijk. Voor beide ideeën zijn sponsors en menskracht nodig. Als je je daarvoor zou willen inzetten: graag! In de komende weken zal ik er samen met anderen zoveel mogelijk aan doen om iedereen wakker te schudden. Heel erg bedankt voor de reacties en ondersteuning tot nu toe. Het begin is er!”

Lees ook

SGP Overijssel: ‘Boerenland moet in boerenhand’

REGIO – De SGP-fractie in de Provinciale Staten wil dat het uitkopen van agrarische bedrijven …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.