kijk op het vechtdal samenspel

Het is geen eenvoudige opgave om voor twee dorpen één Kulturhus te realiseren. Het is geen eenvoudige opdracht om voor heel verschillende verenigingen één Kulturhus te realiseren. Het is geen eenvoudige vraagstuk om in een kleine gemeenschap een dekkende exploitatie te ontwerpen. Het is geen eenvoudige klus om van een plan in een half jaar een gebouw openingsklaar te hebben. Maar door goed samenspel is dat gelukt.

Gedeputeerde Boerman was ook in Beerzerveld. Want het Kulturhus kwam er ook dankzij de provincie. De provincie Overijssel zoekt nadrukkelijk op meerdere terreinen het samenspel met de gemeente. Ik maak dat bijvoorbeeld ook mee in de Jeugdzorg en zelfs op het ingewikkelde grondbeleid.

Ommen heeft haar sociaal domeinnota over welzijn, inkomen en zorg. En het uitgangspunt daarvan is samenspel. Niet alleen werken we met vele organisaties samen, we willen daarin ook de burgers centraal stellen. Samen sta je sterk, ook in moeilijke tijden. En dat geldt zelfs bij het probleem van armoede. Bij de bespreking van de armoedenota in de gemeenteraad bleek al een geweldige betrokkenheid van raadsleden, maar ook van alle organisaties die we er over spraken. Dat geeft de burger moed.

Natuurlijk is in een tijd van crisis de eerste reflex je eigen zaak op orde te krijgen èn te houden. Op zich is daar niets mis mee. Maar de echte kansen zitten in de samenwerking met anderen. En breng daar gewoon je eigen kracht in. Burgerkracht is er genoeg. Ook Ommen heeft zijn glazen huis, waarbij vele vrijwilligers actief zijn tegen kindersterfte. Burgerkracht hebben we allemaal, zoals Nelson Mandela die ons helaas ontvallen is, zo mooi verwoordde:

“We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen

we zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren

die is niet alleen in sommigen van ons: die is in iedereen!

En als wij ons licht laten stralen, geven wij onbewust anderen toestemming hetzelfde te doen.

Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.”

Samenspel, het lijkt me een passend motto voor het komende jaar. Ik wens u een heel voorspoedig 2014 toe!

Ko Scheele, ko.scheele@ommen.nl

Meer foto's