Home / archiefcentraal / kijk op het vechtdal bijna 80 miljard

kijk op het vechtdal bijna 80 miljard

In vergelijk. Om even in perspectief te zetten; de aardgasbaten bedroegen in 2013 14 miljard. De bijdrage van deze sector aan onze economie is bij velen onbekend. Toch is hun aandeel niet zo verwonderlijk. De sector is continue bezig om zich verder te ontwikkelen.

De economische monitor van de regio Zwolle liet in december al zien dat de sector AGRO&FOOD in deze regio het zelfs beduidend beter doet dan het landelijk gemiddelde. De samenwerking tussen overheden, de agrarische sector en de voedselbranche beslaat 18 gemeenten van Dronten tot Hardenberg en van Zuid Drenthe tot Raalte. Ook Heerde, Oldebroek en Hattem doen mee. Inmiddels zijn al drie grote bijeenkomsten geweest met veel ondernemers uit de sector en zelfs het onderwijs pakt het op. MBO en HBO gaan samen optrekken om aanvullende programma’s aan te bieden aan top-studenten, die kansen zien.

Het is de bedoeling om bijvoorbeeld studenten uit de horeca-opleidingen in contact te brengen met de opleidingen voor veeteelt en akkerbouw. Vanuit de filosofie dat het belangrijk is om te weten waar de producten vandaan komen die je in de restaurants verwerkt. Ook andersom natuurlijk. Als je als agrariër producten levert voor consumptie, is het belangrijk om te weten hoe de producten verwerkt worden.

Deze wederzijdse kennisuitwisseling kan het begrip voor elkaar en de kansen om nog beter te worden alleen maar versterken. Een mooie ontwikkeling om het cluster nog meer te laten betekenen voor onze regio. Want tussen de boer en de horeca zitten nog transport, groothandel, levensmiddelen sector en de consument. Kortom nog veel uitdagingen in het verschiet waarbij de waarde van deze sector door de verbindingen met onderwijs en de innovatie nog meer zichtbaar wordt.

Ilona Lagas

Wethouder gemeente Ommen

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.