Home / archiefcentraal / jasmijn vera en koen beste voorlezers

jasmijn vera en koen beste voorlezers

Jasmijn den Hollander van de Meele en Vera Prins van de Wegwijzer uit Nieuwleusen en Koen Blanke van de Heideparkschool uit Lemelerveld zijn als winnaar dit jaar uit de Dalfser Voorleeswedstrijd gekomen.

Zij gaan door naar de regioronde die donderdag 6 maart in Ommen wordt gehouden.

Omdat ook dit jaar 17 scholen uit de gemeente Dalfsen een schoolkampioen hadden aangemeld werden er weer 3 voorleessessies op één middag (15 januari)gehouden in de Wiekelaar te Oudleusen.

Op verzoek van de bibliotheek hadden de supporters van alle deelnemers een mascotte gemaakt. Prachtige en originele werkstukken waren erbij.

De kinderen hadden weer erg hun best gedaan. De voorlezers lazen op volgorde van namen in lottoballetjes die getrokken werden door de presentator van de middag Margot Boesenkool. Alle dorpen uit de gemeente waren weer vertegenwoordigd.

Winnaar van de eerste sessie was Jasmijn den Hollander. Zij las voor uit “De Heksen” van Roald Dahl. Je werd door haar echt meegenomen in haar fragment, ze las knap de Duitse fragmenten. Het was een mooi, origineel boek.

Vera Prins was de winnaar van de tweede ronde. Zij las voor uit “Help, de meester is een vreetzak” van Selma Noort. Ze had een goede mimiek die overeen kwam met het verhaal en hield rekening met de interpunctie. Ze keek regelmatig het publiek aan.

Winnaar van de derde sessie was Koen Blanke. Hij las voor uit het boek “Foute boel” van Mary Schoon. De klemtonen werden goed gelegd, bovendien legde hij emotie in het verhaal. Het werd in een goed tempo voorgelezen.

Jury

De jury bestond uit Petra Willems, oud-onderwijzeres en teamleider van de bibliotheek in Staphorst. Zij was evenals vorig jaar de voorzitter.

Als gastjuryleden waren Evelien Kemink, beleidsmedewerker Onderwijs en Welzijn bij de gemeente Dalfsen en Ulrike Sangers, 2e jaars PABO student en voorleeskampioen van de PABO. Tevens werkt zij daarnaast als assistent in het speciaal basisonderwijs op een school voor kinderen met ernstige spraak en taal problemen.

Zij trokken zich in de pauze terug om te beraadslagen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid, overbrengen van emotie en tempo, originaliteit van het boek. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Na de pauze, waarin Gerlof Veldhuis weer van alles uit de kast haalde op de piano en waar ook nog een boekenquiz werd gespeeld waar een beker boekendrop te verdienen viel, werd het verlossende woord door de juryvoorzitter gesproken. Uit alle schoolkampioenen te kiezen is uiteraard niet altijd eenvoudig en soms komt het heel erg op details aan om uiteindelijk de winnaar te kiezen. Bovengenoemde kandidaten sprongen er net iets bovenuit.

De winnaars kregen een bos bloemen, boekenbon, een voorleestas en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er nog een mooie ‘deelnemersoorkonde’. Bovendien krijgen zij een workshop ‘voorlezen’ aangeboden door de bibliotheek op woensdagavond 29 januari in de bibliotheek van Nieuwleusen.

Voor de supporters viel er ook wat te winnen. Er werd nl. ook gekeken welke school de mooiste en origineelste mascotte had gemaakt. Bij de eerste sessie was dat de mascotte van het supporters van de Meele. Bij de tweede sessie werd het de mascotte van de supporters van het Kompas en de derde ronde wonnen de supporters van de Heidepark iets lekkers voor in de klas. De mascottes moeten gerelateerd zijn aan het gelezen boek.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.