Home / archiefcentraal / inspiratiedag laten we wel zijn

inspiratiedag laten we wel zijn

Palliatief Café Soelaas, een samenwerkingsverband van Hospice Groep VechtZathe, St. Vechtgenoten en de Saxenburgh Groep, houdt op dinsdag 4 februari de inspiratiedag “Laten we Wel-zijn” in Zalencentrum ‘De Kern’ in Ommen.

Café Soelaas is een ontmoetingsplek in het Vechtdal voor palliatief zieken, mantelzorgers en vrijwilligers die zorg en ondersteuning bieden in de palliatieve fase. Door middel van thema gerichte avonden en het organiseren van workshops wil Café Soelaas aan haar doelgroep, naast informatie, inspiratie geven en mogelijkheden van ontspanning aanreiken.

De werkgroep heeft dit keer gekozen om een avond met zes verschillende workshops te organiseren met als doel het thema ‘Wel-zijn’ zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen en inspiratie te geven. Op deze avond is te zien hoe je, soms met iets heel eenvoudigs, jezelf en anderen tot ontspanning kunt laten komen. Daarnaast wil zij de locale politici op gebied van gezondheid en welzijn hiervan in kennis stellen. Door de verdere afbouw van professionele zorg en begeleiding zal de druk op de mantelzorgers en vrijwilligers toenemen.

Welzijn

“Medische zorg is vaak wel goed geregeld, daar willen we ons bewust dus ook niet op richten. Maar actief inspelen op welbevinden, kan nog wel iets beter en geeft vooral meer kwaliteit van leven in de laatste levensfase, aan ieder die daarbij betrokken is”, vertelt Gerda Bruggeman. “Als je weet dat je niet meer beter wordt, is het soms heel fijn dat iemand – soms zonder woorden – er gewoon voor je is en zonder oordeel naar je luistert. Of met een simpel gebaar, iets voor of samen met jou doet, waardoor je het ziek zijn heel even kan loslaten en je wat beter voelt. Ervaar zelf maar eens hoe het is om bijvoorbeeld een hand of voetmassage te ondergaan, dat ontspant enorm. Als je dat als uitgangspunt neemt, hebben we zelf ongemerkt meer invloed op ons welzijn dan we denken.”

Als er sprake is van een palliatieve ziekte, doet iedereen er alles aan om de getroffen persoon in deze fase zo goed mogelijk bij te staan, soms ten koste van zichzelf. Dat geldt voor zowel directe naasten, als ook vrijwilligers in bijvoorbeeld inloophuizen voor kankerpatiënten, hospices en terminale zorg. ‘‘Een moment van bezinning en ontspanning voor jezelf vrijmaken is dan van groot belang om die aandacht voor de ander vol te kunnen houden”, zegt Gerda. “Te laten weten dat hier mogelijkheden voor zijn, geeft ons een goed gevoel. ‘Laten we Wel-zijn’, zie het maar als een kleine bijdrage in kwaliteit van ieders leven, ook in de laatste fase !”

Belangstellenden kunnen zich (kosteloos) aanmelden voor twee workshops via de website www.cafesoelaas.nl ‘aanmelding inspiratiedag’. Aanmeldingen dienen uiterlijk 27 januari binnen te zijn.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.