Home / archiefcentraal / eigen plekje voor bewoners in t vlierhuis

eigen plekje voor bewoners in t vlierhuis

Dinie van Lohuizen-Paarhuis was de bedenkster van de naam. “Mijn vader had een boerderijtje aan de Sluijerweg. Als hij op het land bezig was dan zeiden we dat hij op ‘t Vlier was”, aldus de bedenkster.

Met de naam ’t Vlierhuis is gekozen voor een oude naam van dit gebied: ’t Vlier. Het Vlier heeft de betekenis van laaggelegen woeste grond met moerasveen en maakte vroeger onderdeel uit van de buurtschap Rotbrink. In dit agrarisch gebied – begrensd aan de oostkant door de Galgengraven, Hessenweg Oost, verder de Balkerweg en de Ommeres – waren midden 1900 z’n veertig kleine boerderijtjes te vinden met allemaal kleine akkertjes.

De Rotbrink was vroeger een van de Ommer buurtschappen, samen met het Ommerbos, Alteveer en ’t Vlier. Door uitbreidingsplannen van de gemeente is de Rotbrink in de loop der tijd helemaal opgeslokt. Dat begon met woningbouw en industrie in de Strangen. Later werden ook de Veldkamp en het Nieuweland daar aan toegevoegd. Begin zeventiger jaren werd sportpark De Rotbrink en het woonwagenkamp aangelegd. De gemeente kocht vervolgens kleine boeren uit voor de bouw op ‘het Rot’ van het huidige gemeentehuis. De expansiedrift ging door met de realisatie van woonwijk Alteveer, waar kleine boerderijtje in de Slagen, ‘t Vlier en het Alteveer veld moesten ruimen.

Het Ommerbos-de Rotbrink behoorde eerder toe aan de Marke Ommen. Bij de opheffing van de Marke Ommen zijn de gronden bij slagen of stukken aan de ingezetenen verdeeld. Vandaar ook de naam de Slagen. Het verhaal gaat dat de boeren uit Ommen de Slagen ‘Al-te-veer’ vonden te liggen. Het Ommerbos werd bij de verdeling van de markegronden in eigendom toegedeeld aan de gemeente Ommen.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.