drank vanaf 18 jaar pvda dalfsen

Jongeren mogen sinds dit jaar pas vanaf 18 jaar alcohol nuttigen en kopen. Wij vroegen de lokale politici om hun mening. Johan Wiltvank van de PvdA Dalfsen zegt er het volgende over:

“‘Vanaf 1 januari 2014 ligt de leeftijdsgrens voor de verkoop van alle alcoholhoudende drank bij 18 jaar. Verder mogen per 1 januari 2014 jongeren onder de 18 jaar geen alcoholhoudende drank meer bij zich hebben op voor het publiek toegankelijke plaatsen, zoals op straat, in parken, bij evenementen, in stationshallen, in parkeergarages enz. Jongeren onder de 18 jaar zijn strafbaar als ze op deze plaatsen wel alcohol bij zich hebben.’ Ik haal deze tekst even aan omdat de wet zich (natuurlijk) niet kan uitlaten over het drinken zelf. Maar de wet is er wel op gericht het gebruik van alcohol bij jongeren zoveel als mogelijk te verminderen. En daar zijn we het als PvdA van harte mee eens.

Of het gaat werken? Dat denken we wel. De drempel voor het gebruik van alcohol door jongeren onder de 18 wordt hoger gemaakt. Op plaatsen waar alcohol voor hen nu vrij beschikbaar is en waar ze veel komen (zoals sportkantines, uitgaansgelegenheden, gemeenschapshuizen en supermarkten) wordt het nu gewoon verboden aan hen te verkopen. En het is ook nog eens verboden voor hen het bij zich te hebben in het openbaar. Dat zal voor een aantal jongeren met zich mee brengen dat ze het ook echt niet of in ieder geval minder (vaak) gaan gebruiken.

En we zijn ook realisten en begrijpen heel goed dat er dan nog steeds jongeren zullen zijn die wel alcohol drinken. Er zullen ouders zijn en blijven die het niet tegen (durven) gaan en jongeren zelf zijn creatief en hebben altijd wel een vriendje of oudere broer die het voor hen wil gaan halen. En we snappen ook dat sommige jongeren deze inperking niet prettig vinden, maar dat is niet een sterk argument tegen deze wet. Overigens zie je ook dat jongeren – ingeval ze individueel benaderd en op de man af gevraagd worden – in veel gevallen gewoon antwoorden dat ze het wel begrijpen en het er ook wel mee eens zijn. Kennelijk vinden ze het zelf zo gek nog niet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Alle beetjes helpen. De schadelijke effecten van het gebruik van alcohol op jongere leeftijd zijn nu onderhand voldoende duidelijk en wetenschappelijk bewezen. Het is dan ook volstrekt gerechtvaardigd om een wet als deze in te richten opdat het alcoholgebruik onder jongeren zoveel als mogelijk wordt ingeperkt. Dus nogmaals: we zijn het er van harte mee eens en ja, we denken dat het echt gaat helpen. Wettelijke regels bedenk je om een effect in de toekomst te bereiken; pas achteraf kan je beoordelen of datgene wat bedacht is ook gewerkt heeft.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.