Home / archiefcentraal / column goldsteen rechterensedijk

column goldsteen rechterensedijk

‘ Daarom toch een column over de Rechterensedijk, maar wel eentje waarin ik me zoveel mogelijk beperk tot de feiten.

Eind 2012 stelde het college aan de raad voor om de Rechterensedijk veiliger te maken. De raad ging akkoord met het voorstel, maar wilde voor het deel station/bocht meer aandacht voor passeerbaarheid en doorstroming. Enkel de voorgestelde passeerhavens waren niet voldoende. Daarom onderzocht het college de optie van een extra rijbaan aan de stationskant. Dit onderzoek ging met een negatief advies van het college naar de raad vanwege de veiligheid in de bocht waar de nieuwe rijbaan zou aansluiten op de bestaande situatie. In de raadsvergadering van december 2013 nam de raad het advies over. Gemeentebelangen en de VVD steunden vervolgens een amendement van het CDA waarin kap van de bomen tot de bocht aan de stationskant werd voorgesteld.

Het amendement maakt het mogelijk om de weg te verleggen, te verbreden en van een nieuwe bomenrij te voorzien. In de toekomst kan dan de noordzijde gekapt worden met daarna inplant van nieuwe bomen, zodat er op wat langere termijn weer een volwaardige laanstructuur ontstaat. De PvdA en de ChristenUnie wilden de bomen laten staan en het wegdeel tot de bocht voorzien van passeerhavens.

Persoonlijk vind ik het jammer om de laanstructuur aan te tasten op een moment dat de bomen, voor het overgrote deel, nog heel wat jaartjes mee kunnen. Als wethouder heb ik het besluit van de raadsmeerderheid te respecteren. Daarom wordt op dit moment in het gemeentehuis het plan tot eenzijdige kap nader uitgewerkt. De consequenties ervan, ook de financiële, worden in het najaar in een advies aan de Raad aangeboden. We gaan hiervoor ook weer de inbreng van externe deskundigen gebruiken.

Nadat de Raad instemt met de voorgestelde aanpak en een krediet beschikbaar heeft gesteld, gaan we onderhandelen over de aankoop van de benodigde gronden. Ook zal het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Dat zal tijd kosten. Met het gewijzigde bestemmingsplan moet de Raad akkoord gaan, pas dan kan een kapvergunning voor de bomen worden aangevraagd. Verder is een EHS-onderzoek nodig, evenals vergunningen Waterwet en keur Waterschap.

Tegen het wijzigen van het bestemmingsplan en de kapvergunning kunnen bezwaren worden ingebracht. Die bezwaren zullen door de Raad meegewogen worden in de besluitvorming. Tot slot is het nog mogelijk voor belanghebbende tegenstanders om de gang naar de Raad van State te maken. Dus in het hele democratische proces komen nog diverse momenten om standpunten en meningen uit te wisselen. De Rechterensedijk zal dus nog wel enige tijd de gemoederen bezig blijven houden. Er is nog veel tijd om nog meer bomen een das om te doen. Leuk idee overigens; het staat ze goed.’

Evert Goldsteen

Wethouder

e.goldsteen@dalfsen.nl

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.