Home / archiefcentraal / burgerwacht het derde oog van de politie

burgerwacht het derde oog van de politie

Het idee kwam vanuit de inwoners van Oudleusen en Dalfsen zelf. Een Burgerwacht. Bewoners houden met elkaar contact over verdachte situaties in de wijk, zodat iedereen voorzorgsmaatregelen kan nemen. Vrijdag ging in Oudleusen een ‘Whats-app-groep’ van start. “Een goed idee”, zegt wijkagent Marco Luigjes. “In Ede leidde een Burgerwacht tot zestig procent minder inbraken.”

Luigjes: “Mensen in de straat zien verdachte situaties veel vaker dan wij. Wij kunnen die hulp van de burger goed gebruiken. Voorheen belde iemand ons op om een verdachte situatie te melden. Nu wordt het direct in een ‘Whatsappje’ naar de hele buurt gestuurd en dan kan iedereen dus opletten en informatie doorspelen aan de politie.”

Het idee is simpel. De mobiele telefoonnummers van de inwoners van een aantal straten die mee wil doen, staan allemaal in een lijst. Zodra iemand iets verdachts ziet, stuurt diegene een berichtje naar de hele lijst. Hierdoor weten alle deelnemers direct dat er iets verdachts is in hun wijk. Ook wijkagent Luigjes is één van de deelnemers. “Ik zit zelf in twee Whatsapp-groepen. Maar het is niet de bedoeling dat deze groep gebruikt wordt om iets aan de politie te melden. Ik ben natuurlijk niet altijd aan het werk op die momenten. Maar wanneer ik wel aan het werk ben, ga ik ter plaatse. Degene die iets verdachts ziet, moet naast de melding in de groep ook de politie bellen.”

Het voordeel is volgens Luigjes dat er veel meer gedetailleerde informatie gegeven kan worden als de hele buurt van de melding af weet. Zoals de loop- of rijrichting van de verdachte persoon/auto, het kenteken en uiterlijke kenmerken. “Het gevaar kan zijn dat er te snel iets als verdacht wordt gezien. Dat houd je altijd. Maar ik heb liever dat mensen de politie teveel bellen, dan te weinig.”

Tips

De Whatssappgroep in Oudleusen is een initiatief van de burgers zelf. Om alles goed en veilig te laten verlopen, hebben de bewoners wel een aantal onderlinge afspraken gemaakt. “Mensen moeten na een melding bijvoorbeeld niet allemaal massaal naar buiten stormen. Dat maakt het voor ons ook extra lastig. Stel dat er een melding is van een verdachte persoon in een zwarte jas en iedereen stormt naar buiten, dan wordt het voor ons extra lastig zoeken. Iedereen in een zwarte jas is dan ook verdachte. Bovendien kunnen mensen die naar buiten gaan sporen vernietigen die voor ons van belang zijn. Daarom wordt geadviseerd alleen je oren en ogen goed open te houden.” Daarnaast adviseert Luigjes de deelnemers om geen onzin te gaan versturen in de Whatsapp-groep. “Dus geen grappige foto’s op het moment dat er niets gebeurt. De groep is puur bedoeld voor verdachte situaties.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.