Home / archiefcentraal / vechtstede notarissen over schenken

vechtstede notarissen over schenken

Waarschijnlijk heeft u er al over gelezen of gehoord: vanaf 1 oktober 2013 is het mogelijk om eenmalig 100.000 euro belastingvrij te schenken. Vechtstede Notarissen beantwoordt de vragen die misschien in u opkomen alvast.

Aan wie mag u schenken?

U mag aan iedereen onbelast 100.000 euro schenken. Deze vrijstelling geldt dus niet alleen voor kinderen, maar ook voor een ander familielid of zelfs de buurman of een goede vriend. Er hoeft géén familieband te bestaan. Er geldt verder geen leeftijdsgrens. Het maakt dus niet uit of de begiftigde 24 of 54 jaar oud is.

Hoeveel mag u schenken?

U mag 100.000 euro schenken, maar als u een kleiner bedrag wilt schenken dan mag dat natuurlijk ook! Maar let op. Soms mag u het bedrag van 100.000 euro niet volledig schenken. Is er al eens een groot bedrag vrijgesteld aan uw kind(eren) geschonken, dan komt dat geschonken bedrag in mindering op deze nieuwe schenking.

Gelden er voorwaarden?

De nieuwe schenking is tijdelijk. Het is alleen mogelijk deze schenking onbelast in 2013 of 2014 te doen. Er geldt nog een belangrijke voorwaarde voor deze schenking: het geschonken bedrag moet geïnvesteerd worden in de eigen woning.

Met ‘investeren’ wordt bedoeld:

a. Het aankopen van een woning in hetzelfde kalenderjaar als de schenking.

b. Het aflossen van een eigen woning schuld (zoals een hypothecaire geldlening bij de bank of een lening bij de schenker) in hetzelfde kalenderjaar als de schenking. Let op: soms moet er bij de bank een boete betaald worden bij vervroegde aflossing!

c. Het betalen van kosten voor verbetering of onderhoud van de woning (bijvoorbeeld een uitbouw realiseren of een nieuwe keuken laten plaatsen) binnen twee kalenderjaren na de schenking.

Met ‘eigen woning’ wordt de woning bedoeld waar je in woont. Het geschonken bedrag kan dus niet gebruikt worden voor de investering in een vakantiewoning of bedrijfswoning.

Kader: Voordelen van schenking

Naast het besparen van schenkbelasting, heeft schenken veel voordelen. Het kan namelijk ook inkomstenbelasting en erfbelasting besparen. Ook wanneer u niet wilt dat u uw vermogen ‘moet opeten’ in een verzorgings- of verpleeghuis, kan het raadzaam zijn te schenken. Twijfelt u over het doen van een schenking of heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op!

Wilt u meer informatie of een passend advies? Neem dan direct vrijblijvend contact op met Vechtstede Notarissen.

mr. Karolien Slurink-Spijker (0529-431742) Dalfsen

mr. Rogier Lukas (tel. 0529-431742) Nieuwleusen

mr. Ronald Brinkman (0523-261941) Hardenberg

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.