traditionele sterrebosmidwinterwandeling

Elk jaar rond kerst is in Dalfsen weer de jaarlijkse midwinterwandeling. Dit jaar is die op zondag 15 december. Je kunt starten vanaf 13.30 uur bij het Boskamp. “Het is een traditie dat de midwinterhoornblazers hier ook gaan blazen tijdens de route. Zij komen namelijk al bijna dertig jaar in Dalfsen. In de beginjaren kwamen daar altijd mensen voor uit het Twentse Hertme. Die zijn nu al zo oud, dat ze dat niet meer op kunnen brengen. Ondertussen is er in Dalfsen ook een blaasgroep ontstaan en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt”, vertelt Willy Schrijver, eigenaar van Het Boskamp.

Het Boskamp is de eerste in Dalfsen die daar toentertijd mee is begonnen. “Dat is overigens met heel veel dingen zo. Kijk maar naar het klootschieten, langlaufen, ‘zaand kuuln’, ‘sneekuuln’, de hoge bi fietsen, fietstaxi’s, radiovossenjacht, konijnenjacht en nog veel meer, waar ze absoluut niet mee achterop lopen. Dat is juist ook de kunst, anderen proberen een slag voor te zijn en niet aan ‘de achterste peppe’ te zitten. Een bekend gezegde is toch: “aj achter de kudde anloopt, trap ie altied in de kuttels.”

De ligging van Het Boskamp is dan ook uitermate geschikt om dit soort activiteiten te gaan ondernemen. “Waar kun je nog een mooier plekje bedenken, dan hier midden in de bossen. Vorige week hadden we hier een optreden van de Stuwzangers. Ze hingen er bijna met de benen uit. Ook dit is ontstaan om het doorgaans rustige Sinterklaasweekend op te vullen. Daar zijn ze drie jaar gelden mee begonnen. Zo’n weekend zag je hier haast geen mens, iedereen druk met de Sinterklaas. Nu is het andersom. Opa en oma zeggen: als de Stuwzangers bij Het Boskamp komen, gaan we daar naar toe. Dat Sinterklaas vieren, dat moet maar een andere keer. Zo is deze dag omgebogen naar één van de drukste zondagen in het jaar, de parkeerplaats is dan echt te klein. Bovendien houden we het laagdrempelig. Er zitten geen kosten aan voor de bezoekers, ook met de midwinterwandeling niet.”

Schrijver: “We hopen dat ze na de wandeling trek krijgen in allerlei lekkere dingen die daar prima bijpassen. Dan denken wij aan heerlijke, eigengemaakte erwtensoep en vergeet vooral niet de eigengemaakte balkenbrij, wat toch een beetje een streekgerecht is. Vrachten worden hier van meegenomen, ook voor huisgebruik. Maar ook de warme chocolademelk met slagroom en de glühwein, prachtige drankjes om zo’n wandelmiddag compleet te maken.

De wandelaars komen van heinde en verre. Een paar jaar geleden viel juist op zo’n dag een grote hoeveelheid verse sneeuw: wat een sfeer, dan is het hier net sprookjes bos, anders ook wel, maar nu nog meer. We gaan er weer van uit dat het een gezellige dag wordt.”

Aan de route zal het zeker niet liggen. “Het is bijna tien kilometer met amper verharde weg erin. Vorig jaar was het wat minder mooi weer en modderig, toen waren we genoodzaakt om meer verharde wegen te zoeken. Bovendien proberen we de route, die ze overigens individueel lopen, telkens door een ander gebied te laten lopen. Ze lopen dus beslist niet in het gebied waar ze vorig jaar liepen. We nodigen allen uit om van deze wandeltocht gebruik te maken. Het kost niets en de midwinterhoornblazers kom je her en der onderweg tegen. Er is ook nog een demonstratie op het terras, hier kan je zien hoeveel werk dat is om zo’n midwinterhoorn te maken. Dat is ook best interessant. U ziet ‘t: het Boskamp is niet voor niks gekozen tot ’t Leukste Restaurant van Dalfsen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.