samen zorgen voor passend onderwijs

Het Samenwerkingsverband Passend onderwijs Veld Vaart & Vecht heeft de visie op deze samenwerking in haar ondersteuningsplan beschreven. Vorige week hebben alle partijen hierover overeenstemming gevonden.

Schoolbesturen krijgen met de invoering van Passend onderwijs de opdracht om ieder kind de ondersteuning te bieden die het nodig heeft. Met de Transformatie Jeugdzorg worden gemeenten verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg. Gemeente en schoolbestuur krijgen hierbij allebei de opdracht om de samenwerking te zoeken, zodat kinderen en hun ouders snel de juiste ondersteuning krijgen bij opvoeding, opgroeien en onderwijs.

Volgens de visie wordt de ondersteuning ingezet volgens het principe van ‘één gezin, één plan’ en altijd in samenspraak met de ouders. De ondersteuning zal zo veel mogelijk op de reguliere basisscholen worden ingezet en volgens de principes zo snel, licht, kort en zo dichtbij als mogelijk. Deze gezamenlijke visie is vorige week bekrachtigd in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO). De regio Veld Vaart en Vecht is de tweede regio in Nederland waar het OOGO over het ondersteuningsplan is gehouden. Het gaat in deze regio om 24 schoolbesturen die hierbij betrokken zijn.

Reacties bestuurders

“Als onderwijs in deze regio hebben we goede ervaringen met de gemeenten”, aldus Oetze Wiersma, bestuurder van samenwerkingsverband Veld Vaart en Vecht. “Dat biedt alle vertrouwen voor de toekomst.”

De wethouders van de verschillende gemeenten zijn tevreden met de stap die gezet is. “Het is belangrijk dat we in dit proces samen optrekken met het onderwijs. We moeten elkaar versterken in het belang van de leerlingen”, aldus wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg. “De onderwijspartijen en de gemeenten hebben met de overeenstemming over het ondersteuningsplan de eerste stap gezet richting passend onderwijs voor onze kinderen. Dat is een mooi begin”, aldus wethouder Ko Scheele van Ommen. Maurits von Martels, wethouder van Dalfsen beaamt dit. “ Er is een fundament gelegd, maar het geheel zal verder in de steigers moeten worden gezet.”

“De ondersteuning aan leerlingen in het basisonderwijs moet zo optimaal mogelijk verlopen. Dat moet goed afgestemd worden met de Transformatie Jeugdzorg waar wij nu als gemeenten voor staan. De betrokkenheid van ouders hierbij is van groot belang. Daar biedt dit ondersteuningsplan de ruimte voor en is er een mooie stap op weg naar passend onderwijs,” aldus wethouder Geert Roeles van de gemeente Coevorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.