oproep tot beeldend protest rechterensedijk

Mark Boiten roept inwoners van Dalfsen op tot protest tegen de bomenkap aan de Rechterensedijk in zijn woonplaats. Op 16 december stemde de gemeenteraad in met het besluit om een deel van de oude bomen aan de laan te kappen. Boiten stelt dat de bomenrij “een zeldzaam poëtische schoonheid” heeft. De Dalfsenaar wil met beeldend protest proberen om de kap te voorkomen.

Hij noemt het besluit van de gemeenteraad “een stemming met een vernietigende uitslag.” Hij schrijft in een brief aan de gemeenteraad: “Tot mijn grote ontzetting hebt u in de raadsvergadering besloten om een van de mooiste lanen van Nederland te verwoesten. De Rechterensedijk zal nooit meer worden wat ze nu is: een slingerende weg die aan weerszijden is vervat in een prachtige rij oude eiken. Een gemeentelijk monument wat mij betreft. Een weg waarlangs bomen al vele decennia de dienst uitmaken. Bomen die respect afdwingen en nederig maken. Bomen ook, die geborgenheid bieden met hun licht overhellende stammen en hun kruinen die elkaar van beide kanten raken. U hebt het niet kunnen laten om in te grijpen in een landschap waar u gewoon van af had moeten blijven.”

Boiten vervolgt: “Ik kan werkelijk niet begrijpen dat daar nu een einde aan lijkt te komen. De verkeersveiligheid en de doorstroming zouden in het geding zijn. Hoezo? De Rechterensedijk verdient een rustige doortocht in plaats van geleiderails, waarschuwingslichten en nu ook nog een wegverbreding die massale bomenkap noodzakelijk maakt. Nee, als ik het voor het zeggen had was de weg van het station tot aan kasteel Rechteren een dertigkilometerzone geworden. Er bestaat vast een regel dat dat alleen binnen de bebouwde kom mag, maar regels winnen wat mij betreft aan kracht als er ruimte is voor uitzonderingen.”

Wat Boiten van Dalfsen hoopt? “Ik roep hierbij iedereen op om de Dalfser bescheidenheid te laten varen en samen met mij een beeldend protest te ontketenen. Ik wil met zoveel mogelijk mensen laten zien hoe mooi onze Rechterensedijk is. Nog wel. Met foto’s, schilderijen, muziek en gedichten. Hoe mooier hoe beter. Beelden zeggen meer dan woorden.”

Wie mee wil doen met de actie kan Mark Boiten mailen op garcondix@kpnmail.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.