Home / archiefcentraal / kijk op het vechtdal afknijpen

kijk op het vechtdal afknijpen

Heeft u wel eens met een knijper op de neus en een rietje in de mond een trap op en af gelopen? Tijdens mijn bezoek aan de voorlichtingsdag van het COPD over ziektes zoals als astma, heb ik dit gedaan. Ik was hierin extra geïnteresseerd omdat mijn vrouw en zoon astma hebben. Lopend op de trap besef je hoe het is om weinig lucht te hebben, geen ruimte.

Afknijpen. Ook op een andere wijze hebben we last van weinig lucht en ruimte. Als we bijvoorbeeld kijken naar de wijze waarop de overheid zich bezighoudt met vrijwilligerswerk. In de oude tijden hadden we juist een samenleving waar zelfredzaamheid en vrijwillige inzet normaal was. Als ik nu kijk, dan concludeer ik: “Dat is dus ergens misgegaan”. De overheid heeft het werk dat vroeger door vrijwilligers werd gedaan steeds sterker gereguleerd en geprofessionaliseerd. En nu het onbetaalbaar wordt, moeten we terug. Hoe dan?

50 jaren geleden werd president John F. Kennedy vermoord. Eén van zijn bekendste uitspraken is: “Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar wat jij voor je land kan doen”. Gelukkig zien we dat in Ommen al volop, in het helpen van buren bij het ophangen van een lamp, het snoeien van de heg, het halen van boodschappen of het sneeuwschuiven. Dat is gewoon klaarstaan voor je medemens; het lijkt vanzelfsprekend. Maar die vanzelfsprekendheid staat onder druk. Mensen krijgen het ook privé steeds drukker, ze lijken zichzelf af te knijpen. En dan is het niet meer vanzelfsprekend dat ze zich willen binden aan vrijwilligerswerk. Het karakter van het vrijwilligerswerk verandert ook. Onze behoefte om baas te zijn over onze eigen tijd zorgt ervoor dat we ons liever binden aan een aantal kortlopende klussen dan voor langere tijd in één functie.

We moeten dus extra zuinig zijn op die mensen die zich willen en kunnen inzetten. En daar kan de overheid dus wel iets in betekenen. Niet door te regelen of te professionaliseren, maar vooral door te ondersteunen. De vraag is dus niet meer wat u kunt doen voor de samenleving. De overheid moet zich nu zelf de vraag stellen wat zij kan doen voor de vrijwilligers. Ommen doet dit met het Vrijwilligerssteunpunt en het jaarlijkse Vrijwilligersevenement in theater ‘de Caroussel’. Want we willen toch ook lucht en ruimte bieden aan onze vrijwilligers. En wat is dan mooier dat in onze eigen ruimte, het theater –dat voor een groot deel draait op vrijwilligers- een leuk en luchtig programma kunnen bieden?

Ko Scheele, koscheele@ommen.nl

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.