arnos avonturen liefdevolle verwaarlozing

Daarnaast ontbreekt het aan geschikte woningen. Mensen trekken dan weg uit de dorpen met hun koopkracht en kinderen. Bevolkingskrimp en economische ontwikkelingen leiden zo tot leegstand. Als er dan ook nog onvoldoende faciliteiten zijn zoals geen goede verbindingen dan zullen ook de bedrijven wegtrekken.

Natuurlijk zegt het gezonde verstand dat niet alle voorzieningen op kleinere schaal overal beschikbaar kunnen blijven. Maar juist in de wat kleinere kernen nemen de inwoners wel zelf het ondernemende initiatief en de verantwoordelijkheid om voorzieningen in stand te houden.

Die bundeling van krachten in dorpen kan veel andere zaken teweeg brengen. Het lukt bewoners steeds beter om zelfs ingewikkelder voorzieningen rond welzijn en zorg te realiseren. Vooral voor ouderen en mensen met beperkingen is dat essentieel voor de kwaliteit van leven. De meeste dorpsinitiatieven richten zich inderdaad ook op zaken die de leefbaarheid en het welzijn versterken, zodat mensen – oud en jong – langer en met meer plezier in het eigen dorp kunnen blijven wonen.

Als het aantal senioren dat zelfstandig woont in een dorp groot is of toeneemt dan is een fijne ontmoetingsplek in de buurt gewoon een basisvoorziening. Dat kan in een dorpshuis maar ook in een kerkelijk gebouw of café. Als oudere kan je wel verhuizen, maar je sociale netwerk raak je dan (deels) kwijt. Het sociale of welzijnsaspect is voor mensen van groot belang om te blijven wonen waar ze wonen.

Sinds 2009 denk en doe ik bij Stichting Dorp en Bedrijf in Noordoost-Nederland en MKB-Nederland mee met aanpakken om dorpen en stadswijken bedrijvig en bruisend te houden. O.a. door ondernemelijkheid van mensen aan te spreken. Dit lukt in de kleinste gehuchten in Friesland en Groningse achterstandswijken. Dus moet het ook mogelijk zijn om inwoners van de wat grotere kernen in beweging te krijgen.

De ingrediënten zijn: inspirerende en ondernemende leider(s), een schokeffect vanwege (dreigende) opheffing van een belangrijke voorziening, saamhorigheid zodat (schijnbare) tegenstellingen tussen partners kunnen worden overstegen. En: een gemeente die een beetje helpt, het verder los laat en niet overneemt. Kortom: red oe der met!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.