Home / archiefcentraal / amerikaanse interesse in vitaal vechtdal

amerikaanse interesse in vitaal vechtdal

‘Kwaliteit van leven is belangrijker dan kwaliteit van zorg’. Dat is één van de inzichten die een delegatie van Kaiser Permanente, een ‘Integrated managed care consortium’ uit de USA mee terugneemt naar huis. Afgelopen woensdag bracht de groep een bezoek aan woon-zorgcentrum Nijenhaghen in Ommen, een ouderenzorglocatie van de Saxenburgh Groep, om zich te laten informeren en inspireren door het unieke zorginitiatief Vitaal Vechtdal, waarin de Saxenburgh Groep participeert. De interesse ging met name uit naar de integrale zorg voor ouderen.

Kaiser Permanente is een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor integrale zorg. Ze zijn zorgverzekeraar en zorgaanbieder tegelijk. Wereldwijd zijn zij een voorbeeld voor zorgorganisaties die hun zorg integraal willen neerzetten. Vele studiereizen van afgevaardigden vanuit het hoger management gaan naar deze organisatie in Amerika. Deze week brengen ze een bezoek aan Nederland en afgelopen woensdag aan de regio Vechtdal.

Zorginitiatief Vitaal Vechtdal is uniek in Nederland en vervult een voorbeeldrol in eigen land – aangemerkt door het Ministerie van VWS als proeftuin – en nu zelfs tot over de grenzen, naar de USA.

Vitaal Vechtdal is een samenwerkingsinitiatief tussen huisartsen, verloskundigen, gemeentes, zorgverzekeraar en de Saxenburgh Groep (aanbieder van ziekenhuis- en ouderenzorg) in de regio Hardenberg-Ommen-Coevorden (Overijssel-Drenthe). Het doel is om antwoord te vinden op de vraag: Hoe kunnen we in deze regio zo lang mogelijk vitaal blijven? De samenwerking komt aan op zorgprofessionals die over domeinen en grenzen heen verbindingen maken en de patiënt/cliënt als uitgangspunt nemen in alles wat ze doen. Vitaal Vechtdal gaat over gezondheidsbeleving van inwoners, over participatie met en samenwerking tussen inwoners, zorgverleners en gemeentelijke instellingen en over hoe zorgkosten beheersbaar blijven. Eén van de programmalijnen van Vitaal Vechtdal is Langer Vitaal, speciaal gericht op ouderen.

Woensdag 4 december bracht een delegatie van de hoogstaande Amerikaanse zorgorganisatie Kaiser Permanente een bezoek aan de Saxenburgh Groep in Ommen om zich te laten informeren en inspireren over de integrale zorg voor ouderen. Behalve de Saxenburgh Groep waren onder andere plaatselijke huisartsen, apotheker en vertegenwoordigers van het regionale diabetesnetwerk aanwezig om toelichting te geven op regionale samenwerking. Ook presenteerde het Diabetesnetwerk Zwolle voor alle aanwezigen verrassende uitkomsten uit het diabetesonderzoek onder zeer oude mensen.

Het inzicht dat huisarts en praktijkondersteuner de cruciale spinnen in het web rondom de ouderen zijn en de tip om de oudere cliënt als een persoon en niet als een verzameling ziektes te zien, bleken voor de vertegenwoordigers van Kaiser Permanente echte eye-openers.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.