Home / archiefcentraal / wegens bezuinigen online dieten

wegens bezuinigen online dieten

Het gezegde ‘ieder pondje komt door het mondje’ is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Maar hoe weet je nu precies welke producten je wel of niet gezond zijn? De Diëtisten Groep NL helpt haar cliënten niet alleen tijdens de spreekuren, maar ook online. Daarmee behalen zij meer resultaat in minder tijd.

Toen diëtiste Miranda Kienhuis na een reorganisatie bij Carinova met haar collega’s voor de keuze stond om overgenomen te worden door een andere organisatie of voor zichzelf te beginnen, koos ze voor het laatste. Zonder er al teveel ruchtbaarheid aan te geven, startte ze twee jaar geleden samen met haar elf collega’s de Diëtisten Groep NL die inmiddels op dertig locaties in het Vechtdal spreekuren houdt.

Bij het woord diëtist denken mensen vooral aan afvallen, maar volgens Miranda gaat het om veel meer dan dat. “Lang niet iedereen komt bij ons omdat hij of zij te dik is”, zegt ze. “Er zijn ook mensen die last hebben van een voedselallergie of die een bepaald dieet moeten volgen vanwege maag/darmklachten of een aandoening zoals nierziekten of kanker. Het gaat ons vooral om de kwaliteit van leven. Door het gebruik van de juiste voeding, voelen mensen zich fitter en daardoor prettiger.”

Hoewel de gang naar de diëtist voor veel mensen geen luxe is, maar pure noodzaak, wordt er door de ziektekostenverzekeraars steeds meer afgeknibbeld van de uren die worden vergoed. Onder het motto ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’, heeft de Diëtisten Groep NL daarom een nieuwe werkwijze ontwikkeld, waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van internet. “De meeste verzekeraars vergoeden tegenwoordig nog maar drie uur. Maar daar hebben wij wat op gevonden. We werken tegenwoordig met allerlei online tools. Zo moeten mensen voor hun eerste bezoek alvast een uitgebreide digitale vragenlijst invullen en kunnen ze een online eetdagboek bijhouden. Dat scheelt veel tijd tijdens het spreekuur. Bijkomend voordeel is dat mensen daardoor meer betrokken zijn en zich beter bewust zijn van wat ze eten of juist niet eten.”

Omdat Miranda graag wil weten wat nu precies de resultaten zijn van de adviezen, werkt ze met haar praktijk mee aan een landelijk onderzoek over dit onderwerp. Daarnaast is ze hard bezig om samen met haar collega’s het ISO certificaat te behalen. “Wij willen ons werk perfect doen en dat is in ons vak best moeilijk, want eigenlijk moeten de mensen het zelf doen. Door alle processen vast te leggen en niet alleen nog strakker te gaan werken met behandelplannen en doelen, maar deze ook zorgvuldig vast te leggen, kunnen we onze resultaten straks beter meten. Als het goed is, kunnen we in voorjaar 2014 op voor het certificaat. Als we die halen, zijn we de eerste diëtistenpraktijk in Nederland die ISO-gecertificeerd is.”

De Diëtisten Groep NL werkt ook mee aan een pilot van de Provincie Overijssel en Stichting Hart voor Jezelf. Doel van deze pilot is het verbeteren van de gezondheid en de zelfredzaamheid van de inwoners van Overijssel op het gebied van hart- en vaatziekten en overgewicht. “Het doel is niet afvallen, maar het verbeteren van de gezondheid”, vertelt Miranda. “Wij begeleiden mensen in het werken met het digitale programma Vitalink, dat invloed heeft op de combinatie voeding, gedrag en bewegen. Binnenkort verschijnen hierover allerlei advertenties in de kranten, waarin mensen worden opgeroepen om zich aan te melden. Het is een mooie manier om met je gezondheid bezig te zijn.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.