vvd participatie in een machomaatschappij

‘Margaret Thatcher zei in 1979 “Any woman who understands the problems of running a home will be nearer to understanding the problems of running a country,” het is opmerkelijk dat vandaag de dag deze uitspraak nog steeds van toepassing is, zegt VVD Dalfsen lijsttrekker Gabriëlle van der Feltz. De gemeentepolitiek is volgens haar conservatief en zit traditioneel in elkaar. De vanzelfsprekendheid dat vrouwen en gemeentepolitiek samen gaan ontbreekt.

Gabriëlle van der Feltz: “Mannen én vrouwen hebben vandaag de dag nog steeds moeite met vrouwen die geen blad voor de mond nemen, voor zichzelf en anderen opkomen en bovenmatig presteren. Het is een onbewust, natuurlijk fenomeen dat we enkel kunnen doorbreken door wilskracht en door bewuste keuzes te maken, te beginnen binnen de gemeentepolitiek. Het is verbazingwekkend dat VVD Dalfsen als enige partij in de gemeente ruim 17 jaar vrouwelijke fractievoorzitters heeft. Daar zouden andere partijen een voorbeeld aan kunnen nemen. Het gaat de VVD om de gelijkheid tussen mensen, dus ook gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Onze partij denkt niet in mannen en vrouwen, bij ons heeft iedereen gelijke kansen.”

Vrouwenemancipatie is terug op de politieke agenda en de economische zelfstandigheid van vrouwen is het speerpunt van het beleid.

Van der Feltz: “Wil de emancipatienota voor de komende jaren vrouwen stimuleren onafhankelijk te zijn, dan zou het feminisme moeten beginnen zich te richten tot de vrouwen zelf. Veel vrouwen bagatelliseren nog steeds hun carrière, prestaties en ambities met alle consequenties van dien. Denk aan lagere salarissen, minder hoge functies binnen een organisatie e.d. Daarnaast is het betreurenswaardig dat vrouwen zich ondergewaardeerd moeten voelen voor het werk dat ze verzetten als moeder en huisvrouw. Die onderwaardering komt niet vanuit hen zelf, maar vanuit hun omgeving, met name van vrouwen.”

Zij vervolgt: “Ik ben mij terdege bewust bevoorrecht te zijn dat ik in verschillende landen heb kunnen studeren, een mooie carrière heb kunnen opbouwen en dit alles heb kunnen combineren met een internationale carrière als model. Ondanks deze brede maatschappelijke ervaring zou ik zonder mijn huidige rol als moeder en huisvrouw niet de VVD lijsttrekker kunnen zijn die ik nu ben. Het maatschappelijke leven binnen een gemeente speelt zich niet af tussen 4 kantoormuren, maar tussen de schappen van de supermarkt, in de kleedkamer bij de zwemles, in een desolaat winderig speeltuintje, op de fiets bij het schoolplein, in de stromende regen bij de voetbal of met windkracht 10 en een vlieger in je hand bij de Bellingeweer, dan hoor èn zie je wat er binnen de gemeente speelt en leeft.”

Gabriëlle wil zich niet speciaal inzetten voor vrouwenzaken, ze is geen feminist zoals zij zelf aangeeft, maar een realist en vind dat je dit onderwerp met humor moet benaderen. Van der Feltz: “Hoe ernstiger een zaak, hoe meer gevoel voor humor vereist is. Als ik met een succesvolle ondernemer praat en hij zich serieus afvraagt of een vrouw in staat kan zijn voor hem in de gemeenteraad te spreken, beantwoord ik zijn vraag dat ik voor hem best een snor op wil plakken. Ondanks dat het kwartje pas na 10 minuten valt bij de heren, is het ijs wel gelijk gebroken en kun je, onder het genot van een biertje, tot goede afspraken komen. Mannen kijken naar wat ze met jou aan boord kunnen winnen, vrouwen kijken naar wat ze met jou aan boord te verliezen hebben.

Onze koning kondigde in de troonrede aan dat we van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving gaan. De verzorging van wieg tot graf is voorbij, wat inhoud dat er een groter beroep op de eigen verantwoordelijkheid en onderlinge betrokkenheid van mensen wordt gedaan.

VVD lijsttrekker Gabriëlle van der Feltz: “Ik ben een praktisch ingestelde liberaal en de enige vrouwelijke lijsttrekker binnen onze gemeente; dus als solidariteit een vereiste is voor het verkrijgen van een participatiesamenleving onderschrijf ik dat vrouwen als vangnet voor ander vrouwen gaan fungeren, loyaler naar elkaar toe zijn en de krachten gaan bundelen. Dan is de participatiesamenleving binnen onze gemeente geen doel op zich, maar een bestaand feit. Immers, maatschappelijke waardering komt pas tot stand als zelfwaardering daaraan ten grondslag ligt.”

Gabriëlle van der Feltz

Lijsttrekker VVD Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.