vechtdalse kandidaten niet in vechtstromen

De drie Vechtdalse kandidaten aan de verkiezing voor het bestuur van Waterschap Vechtstromen, Jantinus Westerhof (Hardenberg), Marjo de Greef (Dedemsvaart) en Antoinette Stegeman-Drijber (Ommen), zijn net buiten de boot gevallen tijdens de verkiezing. Water Natuurlijk, de partij waar de drie kandidaten in zitten, heeft vijf zetels weten te bemachtigen op de Waterschapsverkiezingen voor het Waterschap Vechtstromen (Almelo/Coevorden) en is naast het CDA de grootste partij. Maar de Vechtdalse kandidaten hadden niet genoeg stemmen om in aanmerking te komen voor een zetel.

Nettie Aarnink (7846 stemmen), Martin Mulder (3038), Jan Nicolaï (2320 stemmen), Livinia Waanders-Waanders (2113 stemmen) en Harm Meek (1816 stemmen) nemen de zetels in. Antoinette Stegeman-Drijber kreeg 929 stemmen, Jantinus Westerhof 888 en Marjo de Greef 749.

Uitslag

CDA (5 zetels), Water Natuurlijk (5 zetels), Algemene Waterschapspartij (3 zetels), de VVD, ChristenUnie, Ouderenpartij (allen 2 zetels) en de SGP (1 zetel) gaan het bestuur vormen.

Twintig zetels zijn bestemd voor de categorie ingezetenen en worden verdeeld op basis van de verkiezingsuitslag. Daarnaast zijn er 7 zetels wettelijk gereserveerd voor de categorieën landbouw (3 zetels, aangewezen door LTO-Noord), bedrijfsleven (3 zetels, aangewezen door de Kamers van Koophandel) en natuurterreinbeheerders (1 zetel, aangewezen door het Bosschap). In totaal telt het Algemeen Bestuur van Vechtstromen 27 zetels.

Stefan Kuks, beoogd watergraaf van Vechtstromen, is verheugd met de opkomst: “Meer dan 135.000 mensen hebben hun stem uitgebracht, dat is echt heel veel. Ik ben daar ontzettend blij mee. Vergeet niet dat Vechtstromen een nieuw waterschap is, met een nieuwe naam, en dat we deze verkiezingen helemaal zelfstandig hebben gehouden, zonder mee te kunnen liften op landelijke aandacht of een landelijke campagne” Kuks vervolgt: “We roepen altijd dat waterbeheer een kwestie van kiezen is. Ook van bestuurlijke keuzes. De ene partij is echt de andere niet, iedereen legt de accenten anders. Door in groten getale te stemmen laten inwoners van Vechtstromen zien dat ze het daar mee eens zijn.”

Verkiezingen

De waterschapsverkiezingen voor het algemeen bestuur van Vechtstromen vonden plaats tussen 13 en 26 november. 103 kandidaten verdeeld over 8 partijen deden mee. Alle uitgebrachte stemmen zijn tussen 26 en 28 november door 30 teams van in totaal 200 stemmentellers verwerkt en geteld. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt op dinsdag 3 december vastgesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.