Home / archiefcentraal / stemmen voor het nieuwe waterschap

stemmen voor het nieuwe waterschap

Vanaf 13 november kun je als inwoner van de oude waterschappen Regge en Dinkel en Velt en Vecht je stem uitbrengen voor het nieuwe waterschap Vechtstromen. Tot 26 november kun je stemmen voor het nieuwe waterschapsbestuur.

Maandag trapte watergraaf Stefan Kuks de verkiezingen af samen met de kandidaten voor het nieuwe bestuur. Lees in het persbericht van waterschap Regge en Dinkel over deze aftrap en waarom het belangrijk is dat je je stem uitbrengt:

Watergraaf Stefan Kuks heeft vandaag samen met kandidaten voor het bestuur van Vechtstromen een officiële aftrap gegeven aan de waterschapsverkiezingen in Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe. Tussen 13 en 26 november kiezen stemgerechtigden het nieuwe waterschapsbestuur voor Vechtstromen. Bij landgoed Grote Scheere bij Holthone en bij waterblad de Wendel in Almelo brachten de watergraaf en de kandidaten hun stem op symbolische wijze naar het water.

Goed waterbeheer is van groot maatschappelijk belang en essentieel om wateroverlast te voorkomen. Het gaat er om de juiste balans te vinden tussen de verschillende waterbelangen van landbouw, natuurbeheer, wonen, ondernemen en recreatie. Waterbeheer is daarbij keuzes maken. Die keuze ligt nu bij de kiezer. Tussen 13 en 26 november kan die zijn stem uitbrengen voor het nieuwe waterschap.

Briefstemmen

Dinsdag 12 november ontvangt elke stemgerechtigde een stempakket met een stembiljet en retourenveloppen. Stemmen voor de waterschapsverkiezingen gaat via de beproefde methode van briefstemmen. Stembiljetten kunnen in de daartoe bestemde enveloppen via de post worden teruggestuurd. Kiezers kunnen hun envelop ook deponeren in stembussen op de waterschapskantoren in Coevorden en Almelo. Stembiljetten dienen uiterlijk 26 november om 12.00 uur in het bezit van het waterschap te zijn.

Uitslag

De voorlopige uitslag van de verkiezingen wordt donderdag 28 november om 19.00 uur bekend gemaakt. De bekendmaking van de definitieve uitslag vindt op 3 december om 10.00 uur plaats. Beide bijeenkomsten zijn openbaar en vinden plaats in het waterschapshuis, Kooikersweg 1, Almelo.

Zetels

Het algemeen bestuur van waterschap vechtstromen bestaat straks uit 27 zetels. Daarvan zijn 7 zetels gereserveerd (‘geborgd’) voor fracties vanuit landbouw, natuurorganisaties en bedrijven en worden 20 zetels via algemene waterschapsverkiezingen verdeeld. De verkiezingen voor waterschap Vechtstromen vinden dit najaar, vervroegd, plaats. Vechtstromen doet vervolgens niet mee met de eerstvolgende landelijke waterschapsverkiezingen die voorzien zijn voor 2015. Het eerste algemeen bestuur heeft daarmee een verlengde zittingstermijn, van 2014 tot 2019.

Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen verzorgt vanaf 2014 het waterbeheer voor circa 800.000 inwoners van Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe. De naam is afgeleid van de Vecht, de grootste rivier in het beheergebied waar ook de Twentse rivieren Regge en Dinkel in uitmonden. De Regge, de Dinkel en de Vecht vormen samen één logisch en samenhangend systeem. Door de fusie komt het beheer daarvan ook in één organisatie te liggen. Het kan daarmee beter, effectiever en doelmatiger plaats vinden. Met de fusie wordt een structurele besparing van circa 11 miljoen euro per jaar gerealiseerd.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.