Home / archiefcentraal / spijkerschrift snuffelpraktijken

spijkerschrift snuffelpraktijken

Het zal je maar gevraagd worden of er aan je voeten gesnuffeld mag worden. Het klinkt waarschijnlijk heel grappig, maar gezien de leeftijd van degene die het verzoek deed, was mijn kind hier heel duidelijk in: “Sodemieter op, pedofiel!” Gelukkig weet mijn kind in dit geval waar zijn grenzen liggen en durft hij deze ook te bewaken. Maar dat lukt niet ieder kind.

Het hele voorval kwam bij de autoriteiten terecht en deze hebben het goed opgepakt, helaas ligt het niet in hun macht om de snuffelaar in te rekenen, want bij de wet is het niet verboden om aan voeten te ruiken. Een gezond mens stelt zo’n vraag niet in het openbaar aan anderen. Zeker niet als het gaat om minderjarigen. En zolang het bij vragen blijft kan de politie weinig doen dan de persoon opsporen en deze duidelijk maken te stoppen met zijn praktijken.

Ik werd daar best kwaad om en je voelt je als ouder behoorlijk machteloos. Het feit dat het kinderen gevraagd wordt en je niet weet waar het die persoon om te doen is. Zoiets als in de trant van het dempen van de put wanneer het kalf verdronken is. Daar zat ik in het geheel niet op te wachten.

Het doet me goed dat mijn kind zijn ervaring met ons deelt en er niet mee blijft rondlopen. Maar het zat mij dwars dat zo’n persoon zijn gang kan gaan, zonder wroeging of schuldgevoel. Oppakken en opsluiten. Haal ze van de straat, maar gaandeweg de tijd komt bij mij het besef dat dat niets uit zal halen. Helaas lopen er nog steeds genoeg mensen op deze aardkloot rond die zijn geboren met een psychische afwijking waarmee ze anderen – kinderen in dit geval – mee lastig vallen. En dan druk ik me nog zachtjes uit.

Wat wel in mijn macht ligt is mijn kinderen voortdurend blijven waarschuwen geen telefoonnummers aan vreemden te geven. Niet zomaar onbekende ‘vrienden’ toelaten op Whatsapp of Facebook. En hen te leren waar de grens ligt van toelaatbaarheid. De voetsnuffelaar loopt waarschijnlijk nog steeds rond, is het niet in mijn omgeving dan wel ergens anders. En ik kan dan ook niets anders doen dan ouders te waarschuwen om hun kroost zich laten te weren – en vooral hen leren om persoonlijke grenzen aan te geven – tegen mensen die er vreemde hobby’s op na houden. Dus bij deze.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.