spijkerschrift moderne ouderwetse fratsen

“Hoe bedoel je, een ouderwetse huisvrouw, wat ben ik dan als ik niet datgene ben wat jij liever ziet?” vraag ik hem. “Ik vind jou meer een moderne huisvrouw”, is zijn reactie. Hmm, ik heb nog nooit zo specifiek over de naam van mijn functie nagedacht. De term huisvrouw vind ik al zo zwaar beladen. Als mensen vragen wat ik in het dagelijks leven doe, dan vind ik het altijd lastig deze vraag te beantwoorden.

Vooral wanneer ik zeg dat ik geen betaalde baan heb. Dat ik thuis de boel draaiende houd en veel vrijwilligerswerk doe, binnen en buiten de deur. Het geeft me toch vaak het gevoel dat het nooit echt belangrijk werk is. “Is het niet goed dat ik een moderne huisvrouw ben?” vraag ik hem daarop. “Jawel, maar een ouderwetse huisvrouw is veel leuker.” Daarmee doelt hij op de moeder van een vriendje van hem. “Zij zorgt er altijd voor dat alles altijd geregeld is, dat er niets gedaan hoeft te worden.” Aha, daar komt de aap uit de mouw.

“Wat zijn de pluspunten van mij als in moderne huisvrouw?” Dat wil ik graag weten, want ik zie mezelf niet helemaal in dienst staan van mijn kinderen. “Nou ja… jij zorgt ook wel voor ons, maar dan anders.” Ik proef de sfeer van de jaren vijftig. Slavin van het gezin, ik vermoed dat mijn puber dit veel liever heeft dan een moeder die van je eist dat je je eigen was naar beneden brengt. De gevolgen van het niet opvolgen van mijn wens schreef ik hem van de week op een briefje. De was lag rap beneden.

Volgens hem doe ik ook altijd vreselijk moeilijk wanneer hij vraagt of ik hem met de auto naar school wil brengen, omdat hij een kort lesdagje heeft. “Tijd zat om te fietsen, dunkt mij”. Mijn antwoord staat hem volstrekt niet aan. Tja, en er wordt met geen woord gerept over het feit dat ik iedere morgen om zes uur opsta om zijn bammetjes te smeren. Ik was liever met ontbijt in bed gebleven. En al die keren dat ik hem wel wegbracht telt blijkbaar niet.

Het zat er al een tijdje aan te komen, want de afwasmachine gaf dit al aan door middel van een stevig protest bij het opstarten. En nu geeft hij de brui eraan. De afwas gaat weer met de hand. Net als vroeger. Gezellig met zijn allen de vaat doen. En met drie kinderen als extra hulpdienst lijkt mij dit geen probleem. Eentje om te wassen, één om te drogen en één om op te ruimen. Ik delegeer wel.

Maar mijn hulproep na het eten krijgt een vreemde uitwerking; Juniorzus heeft spontaan last van darmkrampen, Seniorzus ontdekt dat haar huiswerk nog niet af is en Zoonlief poetst de plaat. Wat nou moderne huisvrouw? Ouderwetse slavendrijvers zijn het!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.