ruilhandel op beursvloer hardenberg

Een aanhanger in ruil voor reclame, een kunstwerk voor juridisch advies en pannenkoeken eten in ruil voor het opknappen van meubels. Zomaar een handgreep uit de matches die woensdagavond tijdens de tweede editie van Beursvloer Hardenberg werden gemaakt tussen de deelnemende bedrijven en organisaties.

Met minder bedrijven, maar veel meer matches dan tijdens de eerste editie, werd de tweede Beursvloer Hardenberg woensdagavond afgesloten met een resultaat van maar liefst 120.520 euro. Het principe van de Beursvloer is simpel maar doeltreffend. Maatschappelijke organisaties en bedrijven krijgen anderhalf uur de tijd om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen en te kijken of zij iets voor elkaar kunnen betekenen. Met gesloten beurs wel te verstaan. Want op de Beursvloer wordt niet betaald met geld, maar met tijd en aandacht. Een manier van denken die volgens wethouder René de Vent die de beurs opende met een flinke gongslag, heel goed past bij de toekomst. “Binnen het sociaal domein komt steeds meer de nadruk te liggen op het uitwisselen van diensten”, meldt hij. “Dit initiatief is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie en dat steunen wij als gemeente van harte.”

Ondertussen wordt er druk gehandeld op de beursvloer. Grietje Meinen van het RIBW loopt met een hoed vol vlaggetjes rond. Op de rode vlaggen staan haar zoekvragen, op de blauwe haar aanbod. “We hebben al één match gemaakt”, vertelt ze enthousiast. “We mogen een ruimte op het kantoor van Notaris Linde gebruiken voor een bijeenkomst met onze cliënten en verzorgen in ruil daarvoor een lunch voor zijn medewerkers.” Alle matches worden officieel gemaakt met een contract dat door de notaris wordt ondertekend waarna de accountant een prijskaartje aan de transactie hangt, gewoon omdat het leuk is om te weten hoeveel geld vrijwilligerswerk de maatschappij oplevert. “Onze match heeft een waarde van 500 euro. Dat is toch snel verdiend”, vindt Grietje.

Het aantal matches groeit razendsnel en daarmee ook het fictieve bedrag waarmee de waarde van de transacties wordt aangeduid. Klari Baarslag van Platform Gehandicapten Hardenberg is in de wolken. Met De Stuw ruilde zij een aanhangwagen tegen promotie. “Wij geven voorlichting op basisscholen over gehandicapten en nemen dan altijd een aantal rolstoelen mee, waarin kinderen zelf mogen ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten”, vertelt ze. “Het was altijd een heel gedoe om die dingen mee te nemen en we hadden geen geld om een goede kar te kopen. We hebben er nu eentje gekregen van De Stuw. Het enige dat we ervoor terug hoeven te doen is hem voorzien van reclame van De Stuw. Wij zijn echt superblij.”

Organisatoren Irma Hegeman, Marianne Kwant en Erna Martens zijn meer dan tevreden met de opbrengst. Volgens Marianne hebben de deelnemers zich goed voorbereid. “We hadden de vraag en het aanbod al op onze website gezet en daar hebben kennelijk veel mensen naar gekeken. Want nog geen vijf minuten na het openen van de beurs, werden de eerste matches al gemeld bij de notaris. De Beursvloer voorziet dus zeker in een behoefte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.