Home / archiefcentraal / politiek van hier lpo

politiek van hier lpo

Gelijk hebben en …

En het ligt dan voor de hand om belastingen te verhogen, subsidies te verlagen, goed te kijken naar de uitgaven en even pas op de plaats te maken. Ik denk dat elke partij in de gemeenteraad dat doet.

Maar er zijn natuurlijk wel verschillen in de keuzes die daarbij gemaakt worden.

Zo wordt er nu gekozen voor het verhogen van toeristen- en forensenbelasting. Een makkelijke keuze want de toerist komt hier niet stemmen. Maar is wel van groot belang voor de lokale economie. Dus komt deze keuze als een boemerang terug.

Voor de komende jaren wordt er ook fors bezuinigd op het onderhoud aan wegen. Ondanks dat er achterstanden zijn en er al diverse gevaarlijke situaties zijn ontstaan door de hele gemeente wil het college gesteund door de coalitie toch nog verder bezuinigen.

In de jacht op nieuwe inkomsten zijn ook de sportverenigingen aan de beurt. Nu alle perikelen na de verhuizing naar het nieuwe sportpark zijn opgelost moeten de verenigingen een hogere bijdrage gaan leveren. Hierdoor zullen contributies omhoog moeten waardoor sport niet meer voor iedereen toegankelijk is.

Er is onvoldoende inzicht in de behoefte naar woningen. Maar waar zeker behoefte aan is, zijn woningen die levensloopbestendig zijn. Dit geldt vooral voor woningen dicht bij het centrum en de voorzieningen. Daarbij wil de LPO graag één loket waar ouderen met al hun vragen over zorg en voorzieningen terecht kunnen. Ook moet de gemeente vrijwilligers en mantelzorgers beter faciliteren in de uitoefening van hun belangrijke maatschappelijke taak. Hierbij ziet de LPO ook het belang van zorgboerderijen.

De behoefte aan een nieuwe wijk Ommen-Oost is maar zeer de vraag. Het Havengebied gevuld krijgen kost al genoeg moeite. De Rotbrink staat er nog voor een groot gedeelte leeg bij. De aanvankelijke interesse van veel bedrijven om zich hier te vestigen is mede door de crisis niet omgezet in actie. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Of het dan de oplossing is om daar grootschalige detailhandel toe te staan is erg twijfelachtig. De leegstand in het centrum is al fors en als er dan ook nog goedkopere huisvesting op de Rotbrink mogelijk is kan dat de leegstand nog flink verhogen. In het centrum zelf is immers ook nog heel wat extra winkelruimte gepland.

Om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen en om efficiënter te kunnen werken is de bestuursdienst Ommen-Hardenberg opgericht. Op papier klopte het allemaal wel maar in de praktijk blijkt het moeilijk te realiseren. Zo is er nog een flink aantal medewerkers waar geen werk voor is. Daarbij moet er ook flink geïnvesteerd worden in de kwaliteit van de medewerkers. Doordat de organisatie veel groter is geworden ontstaan er nieuwe coördinerende en leidinggevende functies. Kortom in plaats van minder kost de ambtelijke organisatie ons vooralsnog alleen maar meer. En spijtig genoeg zijn de klachten over de dienstverlening en bereikbaarheid nog nooit zo groot en veel geweest.

De LPO maakt andere keuzes. De LPO stelt bij haar keuzes de inwoners van de gemeente Ommen voorop. De gemeente is er niet voor projectontwikkelaars, externe bureautjes, opleidingsinstituten en wat al niet meer. De gemeente is er voor haar inwoners. Daarom staat de dienstverlening aan de inwoners voorop.

De zaken waar geld aan uitgegeven wordt moeten ten goede komen aan de inwoners. Dus wel wegenonderhoud (ook in het buitengebied), glasvezel in het buitengebied, betaalbare sport en kunstgras in de gehele gemeente, een aantrekkelijk centrum, ruime openingstijden servicebalie gemeentehuis, bibliotheek(bus) in elke kern, starterwoningen en voldoende werkgelegenheid. Dat is waar de inwoners behoefte aan hebben. Dat is waar de LPO voor staat. Steun ons daarin. Nu en op 19 maart 2014!

Leo Bongers

LPO

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.