nieuwleusen krijgt glasvezel

Dat maakte Nieuwleusen Synergie dinsdagavond bekend tijdens de drukbezochte bewonersavond in ’t Witte Peerd.

Inwoners die zich niet hebben aangemeld en die niet op het netwerk aangesloten willen worden, krijgen de mogelijkheid om tegen een eenmalige bijdrage wel een aansluiting in hun meterkast te laten monteren, zodat ze later eenvoudig aangesloten kunnen worden op het glasvezelnet.

Ruim de helft van alle bewoners is persoonlijk benaderd. De reacties waren vaak positief, maar de inwoners nemen een afwachtende houding aan. ‘We moeten het eerst zien’, is een veelgehoorde reactie. De leden van de werkgroep glasvezel verwachten dat als de aanleg daadwerkelijk start, meer inwoners mee gaan doen. Door te weinig deelname in de kern is de coöperatie nu meer afhankelijk van de subsidie bijdrage van de provincie. “We zijn er van overtuigd dat we het halen”, stelde een lid van de werkgroep tijdens de presentatie. “We willen het dorp beter maken.”

In tegenstelling tot in de kern, is er in het buitengebied wel veel belangstelling voor glasvezel. Vooral de bewoners van Punthorst en de Vinkenbuurt zijn zeer enthousiast.

Bewonersavond

De Coöperatie Nieuwleusen Synergie gaat vanaf 1 januari zelf elektriciteit en gas leveren. Door het collectief inkopen kan de coöperatie tegen scherpe prijzen elektriciteit en gas aanbieden. Ook dat werd dinsdagavond tijdens de bewoners avond in ’t Witte Peerd bekend gemaakt. Voor de bewonersavond was een redelijk goede belangstelling. Ruim honderd bezoekers waren aanwezig. Alle taakgroepen van de coöperatie gaven uitleg over hun werkzaamheden tijdens de bewonersavond.

Tijdens de avond werd ook werd het tweede tv toestel overhandigd aan een bewoner die mee doet aan het glasvezelproject. De gelukkige winnaar was de familie Scholten in het Ruitenveen.

Verduurzamen

De werkgroep Energieverbruik maakte deze avond bekend dat in Nieuwleusen binnenkort wordt gestart met een door een plaatselijke ondernemer ontworpen computerprogramma: Raab’s Ronovatiehuis model. Hiermee kan men op eenvoudige manier zien hoe men een woning kan verbeteren als het gaat om verduurzamen. Drie plaatselijke aannemers gaan deze matrix in de praktijk gebruiken om de bewoners te adviseren hoe ze hun woning kunnen verbeteren.

Plein Nieuwleusen

De plannen van ’t Plein in het centrum van Nieuwleusen, waarin de sporthal de Schakel wordt gerenoveerd en veranderd in een multifunctioneel centrum, werden uitvoering besproken. Het gemaakte plan, waarin veel verenigingen en organisaties een belangrijke rol spelen, is naar de gemeente gestuurd en de stuurgroep wacht op een reactie.

Vorige week werd bekend dat het plan voor Plein Nieuwleusen miljoenen euro’s meer gaat kosten dan de drie miljoen euro die de gemeenteraad van Dalfsen beschikbaar heeft gesteld. Nieuwleusen Synergie heeft zes miljoen euro nodig voor de verbouwing van De Schakel en nog eens twee miljoen euro voor duurzame maatregelen die zichzelf weer zouden terugverdienen. Projectvoorzitter Rob Vogelzang liet weten het beter te vinden om gelijk een goed plan te maken voor de lange termijn. Eind dit jaar adviseert wethouder Evert Goldsteen de gemeenteraad wel of niet akkoord te gaan met het plan.

Windturbines

Verder werd nog meegedeeld dat de coöperatie zich wil gaan inzetten om drie windturbines te gaan exploiteren. Voorzitter Luinstra stelde: “Ze komen er toch, dat is de wil van de provincie. Dan willen wij dat doen .” Volgend jaar is dit een speerpunt van de coöperatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.