Home / archiefcentraal / ilona lagas een menselijkere wereld

ilona lagas een menselijkere wereld

“Elk nadeel heb zijn voordeel” is een bekende uitspraak van Johan Cruyff. De afgelopen week ben ik daar weer eens mee geconfronteerd. Op maandag ontdekten wij dat bij ons thuis de vaste telefoon en het internet niet meer werkten. Gelukkig zijn wij in het bezit van een mobiele telefoons.

Mijn man belde de storingsdienst van de KPN. Voor de zekerheid vroeg hij de dame in kwestie of zij hem terug wilde bellen als de verbinding werd verbroken. Op de plek waar wij wonen, is het bereik meer een toevalstreffer dan een zekerheid. Op een paar plaatsen in huis kun je net contact leggen. Wanneer je enkele centimeters verschuift, valt de verbinding al weer weg.

Als je dan net je hele verhaal hebt verteld, moet je opnieuw bellen met het risico een ander te treffen en het hele verhaal weer opnieuw moet vertellen. Met een beetje mazzel en goed stil zitten, kun je bij de derde opgelucht adem halen. De boodschap is overgekomen en de monteur wordt gestuurd.

Sinds vrijdag zijn we weer volledig met de buitenwereld verbonden via internet en telefoon. Een zegen? Deels, want het grote voordeel aan het ontbreken van digitaal contact is dat je terugvalt op het persoonlijke contact. In plaats van een belletje naar de buren om te overleggen over de weggevallen verbinding, gingen we even bij de buren langs. En dit mondde zo maar uit in een doordeweeks gezellig uurtje met een glaasje wijn. Even een menselijk contact moment in plaats van digitaal.

Het zette mij stevig aan het denken. Ik bekeek mijn voorraad verzonden whatsapp- en sms-berichten en eerlijk gezegd schrok ik van de hoeveelheid. Had het echt niet anders gekund? Had ik niet een moment kunnen vinden om persoonlijk contact te zoeken voor de boodschap? Ergens heen gaan lukt niet altijd door de drukke agenda, maar de telefoon gebruiken om te bellen in plaats van te zenden is een goede start. De afgelopen week hebben wij weer, noodgedwongen, veel persoonlijke contacten gehad met familie en vrienden.

Ik kan u melden het smaakt naar meer. Het is nog te vroeg voor goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar ik ga er vast voor. Zo min mogelijk technisch contact en veel meer direct menselijk contact. Minder zenden, en meer interactie. Daar wordt de wereld niet direct beter van, maar als u met mij die stap zet wordt de wereld misschien wel wat menselijker.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.