Home / archiefcentraal / huygens vocaal ensemble in vilsteren

huygens vocaal ensemble in vilsteren

Het Huygens Vocaal Ensemble onder leiding van Hans Tijssen treden op 10 november op in de Willibrorduskerk in Vilsteren. Het is één van de vele concerten van de serie Landgoedconcerten Vilsteren.

Lees meer over het concert op in het persbericht:

Op zondag 10 november zal in de Willibrorduskerk te Vilsteren het bekende Huygens Vocaal Ensemble onder leiding van Hans Tijssen optreden. Centraal in hun programma staat de Missa Brevis van Palestrina, aangevuld met werken van Arvo Pärt en Francis Poulenc. Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is € 7,50. Aansluitend is het landgoedcentrum geopend voor een drankje.

Het kamerkoor Huygens Vocaal Ensemble treedt in Vilsteren op met een programma rondom de Missa Brevis van Palestrina. De mis dateert uit 1570 en is een toonbeeld van heldere polyfone stijl. Het is een van Palestrina’s meest omvangrijke missen voor 4 stemmen. De mis wordt omgeven door twee werken van Arvo Pärt (1935) en de ‘Quarte petites prières de Franciscus d’Assisi’ van Francis Poulenc (1899-1963). De vier gebeden van Poulenc worden gezongen door de 8 mannen van het ensemble. De muziek van Poulenc en Pärt vormt qua klank een groot contrast met het werk van Palestrina. Toch zijn er zeker overeenkomsten tussen de renaissance mis en de hedendaagse werken. Palestrina werd vanuit de kerk ‘gedwongen’ om in een duidelijk te volgen stijl (verstaanbaarheid van de tekst) te componeren. Deze helderheid en transparantie sluiten heel goed aan bij de uitgangspunten van de componisten Pärt en Poulenc.

Het Huygens Vocaal Ensemble heeft als thuisbasis Hattem en werd in 1993 opgericht als kamerkoor. De artistieke koers wordt uitgezet door de dirigent Hans Tijssen. Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de à capella werken die het vaste bestanddeel van de programmering vormen. Het koor ziet zichzelf graag als ambassadeur voor de hedendaagse klassieke muziek maar put ook uit het traditionele repertoire. Behalve in Nederland is het koor een graag geziene gast op internationale festivals en concoursen. Meer info op www.huygensmusic.nl

Dit concert maakt deel uit van de serie Landgoedconcerten Vilsteren 2013-2014 (zie www. landgoedvilsteren.nl). Toegangskaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. Reserveren is niet nodig. Voorafgaand aan het concert kan men een herfstwandeling maken op het landgoed. Speciaal voor de wandelaars zal het landgoedcentrum vanaf 13.00 uur geopend zijn. En zoals gebruikelijk, kan men na het concert hier een drankje nuttigen bij de open haard en napraten met het koor.

Volgend landgoedconcert:

zondag 8 december: Moderato Cantabile uit Groningen met de Vespers van Rachmaninov.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.