einde aan gebiedsproces varsen

Na acht jaar komt een einde aan het gebiedsproces Varsen. Een project dat tot doel had de omgeving van Varsen vitaal en aantrekkelijk te maken. Een traject waarbij deskundigen op het gebied van water, natuur, recreatie, landbouw, economie, historie en landschap samen met leden van Plaatselijk Belang Varsen samen hebben gewerkt.

Wethouder Lagas: “In de afgelopen jaren is veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Met het beëindigen van het gebiedsproces stopt het niet. Samen met het Plaatselijk Belang Varsen en diverse eigenaren pakken we de openstaande punten op.”

De betrokkenheid van de inwoners uit Varsen met het gebied is groot. Dat bleek al bij de voorbereidingen voor een vitaal Varsen in 2001. Op advies van de gemeente Ommen is toen een werkgroep samengesteld die zich bezighield met het project Cultuurlandschap met Kwaliteit. Samen met een aantal vertegenwoordigers van organisaties en een enthousiaste groep inwoners is een aantal scenario’s ontwikkeld voor een leefbaar, historisch en landschappelijk aantrekkelijk Varsen. Deze werd samengevat in het rapport: ‘Varsen met Kwaliteit’.

Reconstructieplan

In september 2004 stelde Provinciale Staten het Reconstructieplan Salland-Twente vast. Bewoners,

grondeigenaren, gebruikers en een aantal (semi)-overheidspartijen hebben toen een gebiedsuitwerking voor Varsen opgesteld. Op initiatief van de provincie is in Varsen een stuurgroep samengesteld waarin ook het Plaatselijk Belang Varsen zitting nam. Eind 2005 organiseerde Dienst Landelijk Gebied een zogenaamde schetschuit. In deze tweedaagse workshop schetsten zij de toekomst van Varsen. Ook de daarop volgende informatieavonden leverden veel inspiratie en energie op. In 2010 is de gebiedsuitwerking ‘Voortvarend Varsen!’opgesteld en aangeboden aan de provincie Overijssel. Hierin zijn concrete maatregelen voorgesteld. In de afgelopen jaren zijn veel van deze maatregelen gerealiseerd, waaronder de ontstening van de Vecht, de aanleg van het fietspad De Ziel tussen Ommen en Varsen, het archeologisch monument bij Dunnewind en 167 hectare nieuwe natuur.

Doorgaan

Het gebiedsgerichte project Varsen is nu beëindigd en de onderdelen uit ‘Voortvarend Varsen’ die

nog niet zijn afgerond zijn overgedragen aan de betrokken gebiedspartijen. Het gaat hierbij om de

verbinding tussen fietspad De Ziel met fietspad Dunnewind, de aanleg van de Natuurmuur, de ontwikkeling van een aantal door Bureau Beheer Landbouwgronden aangekochte gebouwen en de aanleg van een brink. Wethouder Lagas: “De voornaamste reden dat deze projecten nog niet ten uitvoer zijn gebracht is het ontbreken van financiën. Daarom gaan samen met eigenaren en andere instanties op zoek moet naar financiële mogelijkheden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.