Home / archiefcentraal / de dennenkamp bezoekt het vernieuwde laer

de dennenkamp bezoekt het vernieuwde laer

De leerlingen van OBS De Dennenkamp in Ommen hebben het nieuw ingerichte Laerbos bezocht met een archeoloog. Ze leerden daar over de architectuurgeschiedenis van Huize het Laer.

Lees meer in het verslag van OBS De Dennenkamp:

Onder leiding van archeoloog Willem Bemboom hebben de oudste leerlingen van OBS De Dennenkamp in Ommen een bezoek gebracht aan het nieuw ingerichte Laerbos.

De architectuurgeschiedenis van Huize Het Laer werd besproken. Ook het prieel of de alfronde theekoepel met Dorische zuilen en twee kariatiden uit de Griekse oudheid in classicistische trant kwam aan bod alsmede de Franse landschapstuin met zichtlijnen, het grande canal en de prachtig aangelegde spiegelvijvers.

Verder werd er stilgestaan bij het feit dat Het Laer is ingericht als retentiegebied, waardoor de Regge meer ruimte krijgt tijdens perioden van hoog water. Vervolgens werd de ijskelder van het Laer bezocht. Hierbij werd uitgelegd hoe deze ijskelder vroeger functioneerde. Het ijs in deze ijskelder kon wel twee jaar lang bewaard worden. Het ijs werd gebruikt om voedsel langer te kunnen conserveren maar ook voor medische toepassingen. De ijskelder van het Laer geldt als een van de mooiste ijskelders van Nederland vertelde de archeoloog.

Als laatste bezochten zij een plek in het Laer waar 10.000 jaar geleden jagers-verzamelaars hun jachtkampje hadden. Speerpunten en andere kernafslagen zijn hier gevonden. Het is een plek van zeer hoge archeologische waarde in het Laerbos. Jachttechnieken uit de oudheid werden door Bemboom uitgelegd.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.