column arno van dijk regelgekte

Nog kwalijker is het dat zelfs deskundigen het speelveld en stelsel van bijvoorbeeld ons omgevingsrecht niet meer volledig overzien. Dat stelsel is enorm uitgedijd. Wetten (meer dan 40 stuks!), regelingen, verordeningen en plannen zijn er in soorten en maten. Zo is moeilijk of niet meer te doorgronden wat nu wel of niet is toegestaan.

Uitkomsten van ingezette procedures en aanvragen zijn door de onoverzichtelijkheid onvoorspelbaar en onberekenbaar geworden. Plannen met langere doorlooptijd hebben te maken met extra onzekerheden door tussentijds veranderende regels. Soms hanteren afzonderlijke regels verschillende definities. Het regelcomplex bevat een wirwar van verwijzingen naar regelingen op verschillende plaatsen zodat het nog minder toegankelijk is.

Dat roept terecht irritaties en frustraties op. En die leiden ons te veel af van de behartiging van de Nederlandse belangen welke op het spel staan.

Het werk van boeren en tuinders is voor iedereen zichtbaar. Zij zijn het die ons cultuurlandschap hebben gemaakt zoals het nu is. Veel mensen hebben daarover een gevoel en een opvatting. Logisch, het landelijk gebied is van ons allemaal. Het is een deel van onze identiteit. Iedereen mag er van genieten.

Ondernemers op het platteland moeten inspelen op veranderingen in de internationale marktverhoudingen en opvattingen in de samenleving. De betekenis van het landelijk gebied voor de stad neemt toe. Zwollenaren beleven graag de rust en natuur in het Vechtdal. Cultuurhistorische- en natuurlijke waarden blijven niet vanzelf bestaan. Boeren en tuinders investeren hier fors in en dat kan natuurlijk niet zonder ruimtelijke ontwikkeling.

Een van de huidige 40 wetten is de Permanente Crisis- en Herstelwet. Door toepassing daarvan maken we het platteland weer meer ontwikkelingsgericht. Regels zijn dan niet slechts conserverend van aard maar houden een plus in. Zo komt er meer manoeuvreerruimte om ontwikkelingen toe te staan. De katalyserende werking van die wetstoepassing is elders al bewezen.

Vereenvoudigen van regelgeving is mooi, maar verminderen en daadwerkelijk toepassen van de resterende lijkt me stukken beter!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.