Home / archiefcentraal / beroemde vespers van rachmaninoff in vilsteren

beroemde vespers van rachmaninoff in vilsteren

Kamerkoor Moderato Cantabile zingen op zondag 8 december de beroemde Vespers van de Russische componist Sergej Rachmaninoff in de Willibrorduskerk in Vilsteren. Het kamerkoor staat onder leiding van Nana Tchikhinashvili.

Voor liefhebbers van Russische koormuziek een unieke kans om dit mee te maken. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is 7,50 euro. Aansluitend is het landgoedcentrum geopend voor een drankje.

De Vespers (avondgebed) van Rachmaninoff (1873-1943) behoren tot de grootste composities uit de Russische koortraditie. In Vespers heeft Rachmaninoff eeuwenoude melodieën, stijlen en gevestigde harmonische waarden weten te verenigen met zijn eigen interpretatie en bewerking. Het vijftiendelige koorwerk wordt a capella gezongen. Binnen een tijdsduur van ongeveer zeventig minuten zal het kamerkoor een brede waaier aan emoties uitdrukken die binnen dit werk besloten ligt.

Vespers werd voor het eerst uitgevoerd in 1915 in Moskou. Tijdens het Sovjet regime stond de compositie op de verboden lijst. Pas in 1965 werd het werk opnieuw te voorschijn gehaald en begon het aan een ware opmars. Kamerkoor Moderato Cantabile zong als één van de eerste koren in Noord-Nederland Vespers in een bijzondere bezetting, omdat dit koorwerk doorgaans uitgevoerd wordt door een groot koor.

Kamerkoor Moderato Cantabile

Het Groningse kamerkoor Moderato Cantabile werd in 2001 opgericht door Nana Tchikhinashvili. De uit Tbilisi (Georgië) afkomstige dirigente stelt hoge eisen aan de 26 koorleden en heeft het koor naar een hoog niveau gebracht. Moderato Cantabile brengt regelmatig werken die elders nauwelijks worden uitgevoerd, zingt meestal a capella en soms met begeleiding. De dirigente wil “een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt”. Het kamerkoor voert niet alleen koristische stukken uit, maar biedt tevens ruimte voor solistische optredens. Meer info: www.moderatocantabile.nl

Landgoedconcerten Vilsteren

Dit concert maakt deel uit van de serie Landgoedconcerten Vilsteren 2013-2014 (zie www. landgoedvilsteren.nl). Toegangskaarten van 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. Reserveren is niet nodig. Jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang. Voorafgaand aan het concert kan men een wandeling maken op het landgoed. Speciaal voor de wandelaars zal het landgoedcentrum vanaf 13.00 uur geopend zijn. En zoals gebruikelijk, kan men na het concert hier een drankje nuttigen bij de open haard en napraten met het koor.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.