vov zou er ook zijn zonder de jonge

En toen was daar deze week ineens de Volkspartij Ommen Vooruit (VOV). Al gauw werd duidelijk dat Gerrit de Jonge één van de eerste – en vermoedelijk meest prominente – leden van de nieuwe lokale partij zou zijn. Het leek wellicht vooropgezet spel, maar zo simpel ligt het volgens partijwoordvoerder en mede-initiatiefnemer Gerrit Middelkamp niet. “De VOV zou er ook gekomen zijn zonder de breuk tussen Gerrit de Jonge en de PvdA.”

Middelkamp nam samen met onder meer oud-wethouder Daan Geurs het initiatief om de nieuwe lokale partij op te richten. De ontevredenheid van onder meer De Jonge over de PvdA speelde echter wel degelijk een rol. “Een groep van verschillende mensen in Ommen die waardering hebben voor mijn werk als raadslid vroeg mij de laatste maanden regelmatig of ik mij niet van de PvdA zou moeten afscheiden en een eigen partij zou moeten oprichten,” aldus De Jonge. “Ze zagen namelijk het doemscenario voor zich dat de PvdA het als gevolg van het landelijke beleid slecht zou doen. De kans bestond dat ik weer in mijn eentje verder zou moeten als raadslid of dat er zelfs helemaal geen PvdA-fractie meer zou zijn. Aanvankelijk heb ik gezegd dat ze mij ook onder de PvdA-vlag zouden kunnen steunen en een aantal van hen heeft dat ook gedaan. Toen er echter afspraken met het partijbestuur werden geschonden, hebben zij zich teruggetrokken. Die gang van zaken heeft er toe bijgedragen dat ik mijn lidmaatschap van de PvdA heb opgezegd, maar het groepje mensen dat het plan had om een nieuwe lokale partij op te richten bestond dus al wel degelijk.”

Volgens Middelkamp is het allemaal heel snel gegaan. Het ‘hele spel’ heeft zich volgens hem in een paar weken tijd afgespeeld. Die snelle gang van zaken draagt ertoe bij dat er nog niet veel duidelijk is over de nieuwe lokale partij. Het ledental ligt rond de twintig, maar een kandidatenlijst of een partijprogramma is er nog niet. “We zijn voor openheid, dus we hebben ervoor gekozen om ons initiatief snel naar buiten te brengen,” zegt Middelkamp. “Dat brengt met zich mee dat er nog weinig concreet is, maar daar gaan we de komende maanden hard aan werken. We zijn een volkspartij voor alle Ommenaren. We willen leren van het verleden, maar vooral naar de toekomst kijken. We staan open voor samenwerking met alle partijen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.