vertrek de jonge pvda verbijsterd

De PvdA is voor een transparante en eerlijke politiek en meende met De Jonge een fractievoorzitter te bezitten die openheid hoog in het vaandel had. De afgelopen weken werkte het bestuur samen met De jonge hard aan het samenstellen van de kandidatenlijst van de komende verkiezingen. Al die tijd repte De Jonge met geen woord over zijn twijfels ten opzichte van de partij. “Vanuit verschillende gemeenten bereikten ons signalen dat lokale partijen worden opgericht om de landelijke trend te keren”, zegt bestuurswoordvoerder Hilbert Moerman. “De Jonge heeft ons op geen enkele manier laten weten zelf ook plannen te hebben in die richting. Dat wij als bestuur dit besluit tijdens een openbare raadsvergadering te horen kregen, viel ons dan ook rauw op ons dak.”

Bestuurslid Simone Pol begrijpt dat niet ieder lid het eens is met de landelijke politiek. “Maar binnen een democratie is het nu eenmaal een kwestie van geven en nemen”, stelt hij. “Zeker wanneer een land in crisis is, moet er soms wat meer gegeven worden. De landelijke PvdA is bereid gebleken regeringsverantwoordelijkheid te nemen, ook wanneer dat impopulaire maatregelen betreft. Ook lokaal wilden wij onze verantwoordelijkheid nemen. Nu De Jonge onze zetel meeneemt, wordt ons als lokale PvdA die kans ontnomen.”

Het bestuur wil haar voormalige fractievoorzitter daarom vragen zich te houden aan de gemaakte afspraken tijdens zijn kandidaatstelling. “In de interne bereidverklaring die door elke kandidaat ondertekend wordt staat letterlijk: ‘Hij/zij verklaart bij aanvaarding van de benoeming tot lid van de gemeenteraad: – bij beëindiging van zijn/haar lidmaatschap van de Partij van de Arbeid zijn/haar zetel ter beschikking te stellen.’ Wij hopen dat De Jonge, die zich voortdurend beroept op het belang van een eerlijke en faire politiek, zichzelf hier dan ook aan houdt.”

Hoe het nu verder gaat, weet het bestuur nog niet. “PvdA Ommen blijft in ieder geval bestaan. Ons doel is nog steeds om een constructieve bijdrage te geven aan de gemeentelijke politiek. Tijdelijk hebben wij geen zetel en onze conceptkandidatenlijst staat nu op losse schroeven omdat enkele beoogde kandidaten met De Jonge meegaan. Maar wij hebben er alle vertrouwen in dat De Jonge het spel fair speelt en zijn zetel conform de gemaakte afspraken beschikbaar stelt aan de PvdA.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.