veldzicht bewijst politieke grabbelton

Opinie – Dat was een rare meevaller, dat de TBS-kliniek Veldzicht in Balkbrug open blijft. Scheelt 500 man werkgelegenheid voor het Vechtdal en het schijnt dat de burgemeester van Hardenberg op de achtergrond voortdurend contact heeft onderhouden met de redder in nood Arie Slob.

Een rare meevaller, want het was gewoon een lot uit de loterij. Als er ergens in de bible-belt ook zo’n kliniek gestaan had, had die vast meer kans van openblijven gehad dan Veldzicht. Maar dat was niet zo, dus kon Slob het meeste electoraal gewin halen uit Veldzicht. Straks stemt iedereen daar op hem.

Het is vreemd op die manier aan het lot van politici overgeleverd te zijn.

‘Maar je mag toch iedere vier jaar stemmen?’, is een tegenargument. ‘Dan kun je wegstemmen wat je niet wenst.’ Dat is juist het probleem. Om herkozen te worden, bakken politici zoete broodjes en laten ze echte gedachte niet zien.

Als we even in het Vechtdal blijven, zie je dat Ommen en Hardenberg qua ambtenaren al helemaal samengevoegd zijn. Bestuurlijk nog niet, zeggen de politici. Ja, ammehoela, dat durven ze niet te zeggen, maar hoe gaat dat dan? Het college vraagt dat grote ambtelijke apparaat met bezuinigingsvoorstellen te komen. Ambtenaren bepalen dan de mogelijkheden en komen met rekenmodellen op tafel, die door goedbedoelende amateur-raadsleden vervolgens gewogen worden, zoals de ambtenaar het graag wil. Die vierde colonne is in Ommen dezelfde als in Hardenberg.

In Salland is het niet anders. Mensen van de financiële afdeling van Olst-Wijhe werken in Deventer. Daarbij hebben ze niet een typisch Olst-Wijhes probleem bij de kop, maar werken ze gewoon in een groot team dat de ene keer meerekent over de nieuwe sportvelden in de Zandweerd, daarna doorrekent wat een nieuw stadion voor de Eagles kost, om vervolgens een nieuwbouwwijk in Olst en een renovatie van het centrum in Wijhe op de rekentafel te leggen.

We horen steeds vaker dat Raalter ambtenaren in Deventer werken. Tien tegen een dat de ambtenarenfusie al een heel eind op streek is, tegen de tijd dat er straks een voorstel over komt in de raden van Deventer en Raalte. Nog even de verkiezingen afwachten en dan: ‘we kunnen het werk niet meer aan, we moeten samenwerken, en we hebben al goede ervaringen opgedaan.’ En raad wat: dat veel te grote stadhuis dat Deventer gaat bouwen, biedt nog onderdak zat aan ambtenaren.

En zo worden we door de politiek van het ene geluksfeitje naar het andere onvoldongen feitje gerommeld. Lokaal, maar ook landelijk. Het kabinet heeft mazzel. VVD-Minister Hennis Plasschard weet al hoe ze moet liegen om alle politici in de kruiwagen te houden. Die loog al eens voor de weigerambtenaar te zijn om de SGP te pleasen. Ze liegt ons nu het JSF-schandaal in. Als de SGP en de Christen Unie weer binnen boord gehouden moet worden, kunnen ze haar wel vragen hoe je dat verdoezelt.

PvdA-politici kunnen niet zo goed liegen. Die komen er gewoon in het openbaar voor uit dat ze wachtgeld van de samenleving jatten.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.