Home / archiefcentraal / tasten in duister maar ruimte op begroting

tasten in duister maar ruimte op begroting

Het zijn moeilijke tijden dus er moet bezuinigd worden, maar Ommen blijft ook investeren en de leefbaarheid blijft in stand. “We denken dat we een verantwoord pakket hebben samengesteld,” aldus wethouder Ko Scheele. “Voor 2014 hebben we zelfs ruimte op de begroting.”

De begroting vloeit onder meer voort uit het bezuinigingsprogramma ‘Mee(r) doen met Ommen’ dat in het voorjaar gepresenteerd werd. De gemeente maakte toen al duidelijk een pakket bezuinigingen en lastenverzwaringen door te voeren, oplopend tot een structurele 3,2 miljoen in 2017.

Om te beginnen moet de eigen organisatie eraan geloven. Het college wil jaarlijks zo’n 1,1 miljoen besparen op de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg. Tegenover die structurele – dus jaarlijkse – besparing van 1,1 miljoen staat een eenmalige uitgave van 1,1 miljoen euro om de ‘frictiekosten’ binnen de bestuursdienst op te vangen. Door de bezuinigingen en de ambtelijke fusie met Hardenberg, moeten de komende jaren veel ambtenaren binnen de Bestuursdienst in een andere functie herplaatst worden. Dat brengt kosten met zich mee voor onder meer omscholing en de ‘mobiliteitsfunctionaris’ die dat proces gaat begeleiden.

Het voorzieningenniveau in Ommen blijft zoveel mogelijk intact, maar wel gaan bijvoorbeeld sportverenigingen meer betalen voor de huur van velden en sporthallen. Die tarieven worden ‘meer in evenwicht’ gebracht met omliggende plaatsen. Mogelijk gaan sportverenigingen tot tien procent meer voor de huur betalen. De gemeente gaat echter wel met de verenigingen in gesprek om te kijken of er op andere manieren geld bespaard kan worden. Ook aan het openbaar groen en het wegenonderhoud wordt flink minder geld uitgegeven. Over het algemeen worden mensen met een ‘smalle beurs’ zoveel mogelijk ontzien.

Opvallend is dat de gemeente vanaf komend jaar al twee ton meer wil ophalen aan toeristenbelasting. “Gezien het aantal toeristische overnachtingen in Ommen en het bedrag dat we daadwerkelijk binnenkrijgen, moet daar veel meer uit te halen zijn,” aldus wethouder Ilona Lagas. Ook de forensenbelasting moet dankzij een nieuwe manier van innen fors meer opleveren, oplopend tot een half miljoen extra in 2017. Verder moet de hondenbelasting jaarlijks 20.000 euro extra in het laatje brengen. “Het lijkt misschien alsof mensen veel meer belasting moeten betalen aan de gemeente, maar je moet je wel bedenken dat het belastingrecht voor de gemeenten beperkt is,” licht Scheele toe. “Slechts ongeveer drie procent van het totale belastinggeld gaat naar de gemeente.”

Tegenover die bezuinigingen staan ook investering, om Ommen ‘leefbaar en aantrekkelijk’ te houden. Zo is er 70.000 euro extra beschikbaar voor ‘klimaat en duurzaamheidsbeleid’ en 113.000 extra voor ‘meerjarenonderhoud gebouwen’.

40,8 miljoen euro geeft de gemeente volgend jaar uit. De post ‘zorgzaam Ommen’ is veruit de grootste. Maar liefst 34 procent van de uitgaven van de gemeente gaan naar zaken als de bijstandsverlening, de WMO en de sociale werkvoorziening. ‘Leefbaar Ommen’, met onder meer de grondexploitatie en de bestemmingsplannen, is een goede tweede, met bijna 14 procent.

Op de begroting voor 2014 is alvast voor ongeveer een half miljoen euro ruimte gemaakt voor nieuwe tegenvallers. “In Den Haag wordt immers nog gepraat over het nieuwe bezuinigingspakket,” zegt Scheele. “We weten dus nog niet wat dat voor de gemeentes gaat betekenen. Wat dat betreft tasten we nog in het duister. Ook de verschillende decentralisaties die vanaf 2015 in werking treden, zorgen voor onzekerheid.” Scheele doelt daarmee onder meer op de WMO en de Jeugdzorg, waarvoor de gemeentes vanaf 2015 verantwoordelijk zijn.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar op het programma, is het de laatste begroting van het huidige college. De gemeenteraad debatteert op 31 oktober en 7 november over de begroting.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.