Home / archiefcentraal / raad beslist over voortbestaan ntfm

raad beslist over voortbestaan ntfm

In het College Uitvoeringsprogramma ‘Ruimte voor Ommen 2011-2014’ is een besparing van 26.000 euro op de subsidie voor de twee musea in Ommen opgenomen. Omdat het Streekmuseum nauw gerelateerd is aan Ommen, lag de focus voor de besparing op het NTFM. Aanvankelijk lukte het niet om de exploitatie te verbeteren, maar het nieuwe bestuur ziet die mogelijkheden wel

Het nieuwe museumbestuur wil een goed marketingplan opstellen om meer bezoekers te trekken en daarmee de inkomsten te verhogen. Daarnaast zien ze mogelijkheden om de personeelskosten tot nul te verlagen, door het creëren van leerwerkplekken voor jongeren of het inzetten van werklozen. Hiermee moet op termijn de exploitatie verbeteren, maar daarvoor is wel subsidie nodig.

Het college legt daarom drie opties voor aan de gemeenteraad. Het per 2014 stopzetten van de subsidie zou het einde van het NTFM betekenen, maar daarnaast is het ook een mogelijkheid om de subsidie voor onbepaalde tijd voort te zetten. Een tussenweg bestaat eruit dat het nieuwe bestuur de kans krijgt om het verbeteringsplan uit te voeren en op basis van de resultaten een besluit te nemen over verdere subsidiëring. Het zou dan gaan om een bedrag van 24.500 euro per jaar.

Burgemeester Ahne benadrukt dat het NTFM waarde heeft voor Ommen. “Het museum bevordert bijvoorbeeld de cultuurparticipatie. In 2012 waren er 6.843 bezoekers. Daarnaast is het goed voor de sociale cohesie, dankzij het vele vrijwilligerswerk dat voor het NTFM gedaan wordt. Ook heeft het museum educatieve waarde, is het goed voor de bekendheid van Ommen en is de collectie cultureel erfgoed.” Ook laat Ahne weten dat het tijd kost om de exploitatie te verbeteren, het subsidiebedrag van 24.500 euro noodzakelijk is en dat ook sluiting van het museum financiële consequenties kan hebben voor de gemeente.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.