pvda herkent zich niet in verhaal de jonge

De Jonge liet vrijdag weten dat niet alleen zijn worsteling met het landelijke PvdA-beleid, maar ook een ‘vertrouwensschending’met het lokale bestuur ten grondslag lag aan zijn vertrek. De Jonge stelde kandidaat-raadsleden voor, maar door het bestuur zou daar niet vertrouwelijk mee zijn omgegaan. “Het samenstellen van de kandidatenlijst is de verantwoordelijkheid van het bestuur en dat verliep moeizaam. Daarom hebben we onze fractievoorzitter gevraagd of hij nog kandidaten wist,” vertelt Pol.

“De heer De Jonge kwam vervolgens met twee namen en met beide personen hebben wij contact gehad en gesprekken gevoerd, zoals we dat ook met andere kandidaten hebben gedaan. Door deze gesprekken en signalen die wij ontvingen uit de samenleving, hadden en hebben wij twijfels over één van de kandidaten die door de fractievoorzitter zijn aangebracht. Deze twijfels hebben wij gedeeld met de heer De Jonge. Voordat we deze kandidaat op de hoogte konden brengen van onze bevindingen heeft deze kandidaat zich zelf teruggetrokken middels een mailtje. Hierna heeft de heer De Jonge gevraagd om bedenktijd over zijn plek op de lijst. Al snel hebben toen nog twee kandidaten zich terug getrokken. De concept-kandidatenlijst was op dat moment nog niet eens klaar. En als die al klaar zou zijn, dan beslist de algemene ledenvergadering over de definitieve lijst. Dat is niet aan het bestuur en zeker niet aan de fractievoorzitter. ”

Het is volgens Pol gebruikelijk referenties in te winnen over mogelijke kandidaten voor de lijst. “Dit is gebeurd en niet alleen binnen een bepaalde kring, maar ook bij PvdA leden en referenties die de kandidaat zelf naar voren had gebracht om raad te plegen. De kandidaatstellingscommissie heeft nooit naar buiten gebracht met wie zij gesprekken voerde. Als van buitenaf signalen komen, dan ga je die na om te kijken of deze kloppen. Natuurlijk heeft de kandidaat ook zijn eigen verhaal kunnen houden, zodat de commissie alle kanten van de geruchten kon bekijken en derhalve een objectief oordeel kon geven.”

Kort na het terugtrekken van beide kandidaten gaf De Jonge aan eveneens niet op de lijst te willen staan en vervolgens ontving het bestuur tijdens de raadsvergadering waarin hij zijn breuk bekend maakte, een mail van De Jonge waarin hij tevens liet weten zijn zetel te behouden. “Wij zijn van mening dat wij als bestuur in deze situatie steeds correct hebben gehandeld. Het bestuur in Hardenberg en het gewest zijn het hier mee eens. De brieven die de heer De Jonge stuurde naar de leden van de PvdA in Ommen – de laatste is van 5 oktober en op dat moment was hij al geen lid meer van de PvdA – zijn in onze ogen geen weergave van de werkelijkheid.”

Dat De Jonge de afgelopen vier jaar ‘de kar in zijn eentje moest trekken’ is volgens Pol slechts ten dele waar. “Hij heeft veel werk verzet en inzet getoond en daar zijn we hem dankbaar voor. Maar ook Hilbert Moerman heeft heel veel gedaan door persoonlijke omstandigheden – ziekte in de familie – ben ik zelf een jaar uit de running geweest. Tijdens deze periode werden allerlei schimmige figuren bij de schaduwfractie gehaald, waar ik niet achter kon staan. Er werd een steeds meer populistische koers gevaren. In het begin konden we nog wel iets tegenhouden of afzwakken, maar langzamerhand werd dit steeds moeilijker. Het werd in mijn ogen steeds meer een verbitterde oude-mannetjescultuur, waar ik me niet mee vereenzelvigen kon.”

Ook was de Jonge volgens Pol al eerder bezig met een nieuwe partij. “In een mail van Gerrit de Jonge van 27 augustus aan een anonieme bron heb ik kunnen lezen dat hij geïnteresseerden aan het ronselen was. Dat is een maand voordat hij aangaf niet meer op onze lijst te willen staan.”

Dat De Jonge al eerder zijn twijfels uitte over het landelijke PvdA-beleid vond Pol niet raar. “Wie heeft dat niet? Maar om er dan voor weg te lopen…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.