Home / archiefcentraal / peuters enorm enthousiast over pottenbakken

peuters enorm enthousiast over pottenbakken

Toen ouder en kunstenares Leonie Stellema over pottenbakken begon, waren de peuters kinderdagverblijf ‘t Hummelhof in Nieuwleusen niet meer in toom te houden. Gelukkig mochten ze zelf ook aan de klei voelen en proberen een vaas te maken.

Hoe dat ging, vertelt het kinderdagverblijf hieronder.

‘Ik wil ook! Ik ook!’, antwoordden de kinderen, van de peuterplusgroep van Kinderdagverblijf ’t Hummelhof, op de vraag wie er ook wil proberen om een vaas te maken van klei. Afgelopen week kreeg de peuterplusgroep namelijk bezoek van een ouder, die de kinderen kennis liet maken met pottenbakken. Een geslaagde activiteit, blijkt uit de enthousiaste reacties van de kinderen want zij wilden maar al te graag zelf ervaren wat je allemaal met ‘echte’ klei kunt maken.

Aandachtig luisterden de kinderen naar Leonie Stellema, kunstenares en ouder van één van de kinderen, als zij vertelt en laat zien hoe een bord en een vaas gemaakt wordt van klei. Het bleef niet bij kijken en luisteren alleen. De kinderen kregen ook zelf een stukje klei om te voelen hoe ‘echte’ klei nu aanvoelt. Ze gingen er dan ook direct mee aan de slag. Met de kleine stukjes klei kneedden ze de creatiefste figuurtjes.

Dan is het tijd voor het echte werk want de kinderen mochten ook zelf ervaren hoe het is om achter een draaischijf te zitten en potten te bakken. Eén voor één gingen ze fanatiek met Leonie aan de slag. Geconcentreerd op het stuk klei dat op de draaischrijf lag probeerden de kinderen wat zij allemaal met de klei konden maken. Hoge en lage vazen, platte borden…de kinderen van de peuterplusgroep waren voor even echte pottenbakkers.

Ervaren wat pottenbakken is

Het was de eerste keer dat de activiteit werd gehouden voor de peuterplusgroep. ‘Ik vind het belangrijk dat kinderen weten waar spullen vandaan komen. Want een handgemaakte beker ontstaat niet vanzelf, daar moet je iets voor doen en veel voor oefenen. Ik wilde de kinderen graag laten zien wat pottenbakken is en wat je allemaal met klei kunt maken. Kinderdagverblijf ’t Hummelhof stond open voor dit idee’, aldus Leonie Stellema.

Hoge ouderbetrokkenheid

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd bij Kinderdagverblijf ’t Hummelhof waar ouders bij betrokken zijn. Zo hebben een aantal ouders, tijdens themadagen, vertelt en laten zien aan de kinderen wat voor beroep zij uitoefenen en kwam er tijdens dierendag een ouder, die boer is, met een echt kalfje naar de kinderopvang. De ouderbetrokkenheid is dan ook hoog en erg belangrijk voor het kinderdagverblijf. ‘We willen graag weten hoe ouders denken over de opvang want we streven er naar om alle activiteiten zo goed mogelijk te doen zodat de kinderen met plezier naar Landstede Kinderopvang gaan’ aldus Ilona Hogeman, pedagogisch medewerker bij Kinderdagverblijf ’t Hummelhof. Daarnaast doen de kinderen brede ervaring op door de activiteiten die ouders geven en leren zij open te staan voor veel verschillende nieuwe dingen.

Reggio Emilia

De activiteiten waar ouders bij betrokken zijn passen goed bij de pedagogische visie Reggio Emilia van waaruit het kinderdagverblijf werkt. Hierbij wordt uitgegaan van wie kinderen zijn en wat ze kunnen én leren zij te ontdekken en te onderzoeken.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.