Home / archiefcentraal / nieuwleusen in actie voor serious request

nieuwleusen in actie voor serious request

Serious Request. Het zijn twee Engelse woorden, maar sinds enkele jaren weet vrijwel iedereen direct waar je het over hebt. De actie van radiozender 3FM om vlak voor kerst geld in te zamelen voor een goed doel is in een aantal jaren uitgegroeid tot een waar fenomeen, waar in heel Nederland hartstochtelijk aan meegewerkt wordt. Zo ook in Nieuwleusen, waar DJ’s van Vechtdal FM zich tweeënhalve dag zonder eten laten opsluiten in een Glazen Huis op de Grote Markt. Het goede doel is dit jaar de bestrijding van diarree in ontwikkelingslanden. “Het is een actie van heel Nieuwleusen,” vertelt Sijvert de Boer over de actie Serious Nieuwleusen.

Ook vorig jaar verscheen er in december al een Glazen Huis langs de Backxlaan. Toen was dat in Nieuwleusen-Noord bij café de Brouwerij. “Destijds was het een actie van de ondernemers in Noord,” aldus De Boer van de Stichting Activiteiten Noord. “Dit jaar wilden we het graag wat groter aanpakken, dus hebben we de samenwerking gezocht met de ondernemers in de Kerkenhoek in Zuid. De beide ondernemersverenigingen doen het weer samen met de Stichting Serious Nieuwleusen en Vechtdal FM. Op deze manier versterken we elkaar, hebben we meer mensen om het te organiseren en kunnen we een mooie gezamenlijke actie van Nieuwleusen neerzetten.”

Het ‘echte’ Glazen Huis van 3FM staat dit jaar in Leeuwarden. De actie duurt daar van 18 tot 24 december, maar in Nieuwleusen nemen de DJ’s al op donderdagmiddag 12 december om 12 uur hun intrek in hun tijdelijke doorzichtige optrekje. Tot zaterdagavond 14 december 20 uur zitten de twee daar zonder eten opgesloten. Ondertussen maken ze non-stop radioprogramma’s. Daaromheen zijn er elke dag allerlei activiteiten. Zo is er een podium waar verschillende bandjes optreden en is er een sponsorloop. Daarnaast wordt Serious Nieuwleusen dit jaar gecombineerd met de kerstmarkt, die sinds enkele jaren op een zaterdag in december op de Grote Markt plaatsvindt.

Onder de pakkende slogan ‘Let’s clean this shit up’, gaat de opbrengst van alle acties voor Serious Request dit jaar naar de bestrijding van diarree. Jaarlijks sterven wereldwijd 800.000 kinderen aan de gevolgen van diarree. Deze stille ramp is het gevolg van een gebrek aan schoon drinkwater, toiletten en zeep. “Het lijkt misschien een vies onderwerp, maar als je er iets over leest snap je gelijk dat dit een heel belangrijk onderwerp is. Het draait vooral om preventie, de aanleg van sanitaire voorzieningen en omgaan met hygiëne. Het is bijvoorbeeld logisch dat mensen ziek worden wanneer ze hun handen niet wassen en vervolgens eten gaan bereiden. In ontwikkelingslanden is in dat opzicht heel veel winst te behalen.” Vorig jaar werd 12,2 miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen kindersterfte.

Momenteel zijn De Boer en de zijnen druk bezig met de voorbereidingen. “We proberen zoveel mogelijk mensen te mobiliseren en leuke acties uit te werken om nog meer geld op te halen. De samenwerking verloopt prima en de contacten tussen de verschillende partijen zijn heel goed. Het wordt een mooi evenement voor heel Nieuwleusen.”

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.